naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Reformska strategija EU-a povećala zapošljavanje

Prema izvješću Europske komisije obijavljenom u ponedjeljak 19. veljače, članice Europske unije uspjele su smanjiti nezaposlenost i povećati zaposlenost. Zajedničko izvješće o zapošljavanju kojeg bi europski ministri za zapošljavanje trebali usvojiti u četvrtak 22. veljače poziva države članice na daljnje reforme kako bi se ostvarila ravnoteža između fleksibilnosti i sigurnosti radnog mjesta, tzv. ''flexicurity''.  

Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalnu politiku i jednakost Vladimir Špidla izjavio je kako reforme tržišta rada počinju donositi željene rezultate, ali da Europa mora uz sigurnost ustrajati i na fleksibilnosti radnih mjesta kako bi ozbiljno i djelotvorno reagirala na izazove koje sa sobom donosi globalizacija i nagli pad broja radno sposobnih građana. 


Uz Komisijino izvješće, Vijeće za zapošljavanje i socijalna pitanja trebalo bi u četvrtak također iznijeti specifične preporuke za politiku zapošljavanja u svakoj zemlji članici EU-a. Ovo je prvi put da ministri usvajaju ovakve integrirane nacionalne preporuke koje predstavljaju važan korak u ostvarivanju ciljeva EU-a za ekonomski rast i zapošljavanje.  

Stopa nezaposlenosti smanjena je u Europskoj uniji s 9,1 u 2004. na 8,8 posto u 2005. godini, dok je stopa zaposlenosti porasla u 2005. za 0,8 posto, što je njezino najveće povećanje od 2001. godine. Komisija ipak upozorava da treba otvoriti još 22 milijuna novih radnih mjesta kako bi se dosegnula ciljana razina zaposlenosti za 2010. godinu.


Izvješće EK-a posebno ukazuju na ozbiljne nedostatke kada su u pitanju mjere poticanja fleksibilnosti radne snage. Upravo je fleksibilnost izuzetno važna za ostvarivanje ciljeva iz Europske strategije zapošljavanja s obzirom na brzi tehnološki napredak i oštru konkurenciju na svjetskoj razini. 


Veliki je problem u mnogim članicama i dalje i rad na crno, protiv kojeg bi se trebalo boriti aktivnim mjerama na tržištu rada, fleksibilnim ugovornim rješenjima, programima cjeloživotnog obrazovanja i socijalnom zaštitom.  


Europska komisija će u izvješću o ''flexicurityju'' najavljenom za ljeto 2007. iznijeti niz mogućnosti  koje bi trebale pomoći zemljama članicama EU-a da pronađu pravi omjer mjera za svoja tržišta rada.


 


Više o tome:


Europska komisija: EU reform strategy delivering jobs, says new report