naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri okoliša podržali plan smanjivanja emisije stakleničkih plinova

Ministri zemalja članica EU-a zaduženi za zaštitu okoliša podržali su u utorak 20. veljače plan Europske komisije za smanjivanje emisije stakleničkih plinova za najmanje 20 posto do 2020. godine, u odnosu na 1990. godinu. Europska unija je spremna smanjiti emisiju  do 30 posto ukoliko se postigne takav dogovor s drugim međunarodnim čimbenicima.


Smanjivanja emisije stakleničkih plinova u Uniji imat će učinka jedino ako zemlje u razvoju preuzmu vodstvo u borbi protiv globalnog zatopljenja te smanje emisiju stakleničkih plinova u sličnom omjeru. Ukoliko zemlje u razvoju ne ispune svoj dio obaveza, Europska unija je sa svoje strane spremna smanjiti emisiju za 20 posto.


Njemački ministar za zaštitu okoliša i predsjedavajući Vijeća EU-a Sigmar Gabriel izjavio je da nakon ovoga načelnog dogovora preostaje još postići dogovor među 27 zemalja članica koliko će svaka od njih morati smanjiti emisiju kako bi se postigao dogovoreni cilj. Male zemlje članice poput Finske smatraju da preuzimaju neproporcionalni dio tereta u odnosu na velike zemlje EU-a.


Predstavnik organizacije za zaštitu okoliša Greenpeacea Mahi Sideridou izjavio je kako pozdravio je odluku ministara koji su uvažili znanstvene izvještaje o utjecaju emisije stakleničkih plinova na globalno zatopljenje. Sideridou međutim smatra kako se EU trebao obvezati na smanjenje emisije od 30 posto potrebno koje je nužno za zaustavljanje procesa globalnog zagrijavanje. Predstavnici drugih organizaciju pozdravili su odluku europskih ministara koja pridonosi ispunjavanju međunarodnih obveza EU-a u borbi protiv zagađenja okoliša. 


Zaključke sa ministarskog sastanka trebali bi potvrditi europski lideri na summitu Europskog vijeća u Bruxellesu 8. i 9. ožujka.


 

Više o tome: