naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Smanjuje se jaz u inovacijama između EU-a i Amerike

Europska je komisija objavila u četvrtak 22. veljače Europske inovacijske rezultate za 2006. godinu. Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako se inovacijski jaz između Europske unije i SAD-a se smanjuje četvrtu godinu za redom. Nordijske zemlje i Švicarska i dalje su globalni inovacijski lideri, dok se mnoge nove zemlje članice EU-a postepeno približavaju prosjeku Unije.  


Izvješće Europske komisije daje komparativnu analizu uspješnosti na polju inovacija u zemljama članicama Europske unije, Americi i Japanu. Europske inovacijske rezultate je za Upravu za poduzetništvo i industriju Europske komisije pripremio Masstrichtski ekonomski institut za inovaciju i tehnologiju (MERIT), uz pomoć Zajedničkog istraživačkog centra Europske unije (JRC). 


Prema izvješću, inovacijski lideri u svijetu su Švedska, Danska, Finska Švicarska, Njemačka i Japan. Zemlje koje prate prvu skupinu u inovacijama su Velika Britanija, Island, Francuska, Nizozemska, Belgija, Austrija, Irska i SAD. Ove zemlje u inovacijama prate Slovenija, Češka, Litva, Portugal, Poljska, Latvija, Grčka, Bugarska, Cipar i Rumunjska, a u inovacijama zaostaju Hrvatska, Estonija, Španjolska, Italija, Malta, Mađarska i Slovačka.  


Europski inovacijski rezultati mjere inovacije u ekonomiji neke zemlje na temelju širokog opsega podataka, od obrazovanja do troškova koji se izdvajaju za informacijske i komunikacijske tehnologije, ulaganja u istraživanje i razvoj te broja patenata.


Iako se jaz između inovacija u SAD-u i EU smanjuje u posljednje četiri godine, on i dalje postoji. Taj se jaz može objasniti superiornom američkom izvedbom u ranoj fazi dostupnosti kapitala, udjelu stanovništva i tercijarnom obrazovanju te broju američkih patenata. Jaz između EU-a i Japana također se smanjuje.


 


Više o tome:


  • Europska komisija: The innovation gap with the US keeps narrowing
  • Europska komisija: European Innovation scoreboard 2006: Summary of the situation in the 27 Member States