naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU na dobrom putu da dosegne zacrtane ciljeve iz Lisabonske strategije

Stare članice EU na dobrom su putu da dosegnu ambiciozne stope rasta i zaposlenosti zacrtane u Lisabonskoj strategiji, pokazala je studija pokazatelja vodećih devet gospodarstava EU. Autori izvješća, njemačka osiguravateljska kuća Allianz i lobistička skupina Lisabonsko vijeće ocijenili su napredak u provedbi ciljeva iz Lisabonske strategije koji su u 2006. postigle Njemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Španjolska, Nizozemska, Belgija, Švedska i Austrija. 


Ocjenjivao se napredak u kategoriji gospodarskog rasta, produktivnosti rada, trenda zaposlenosti, strukovne i profesionalne obrazovanosti radnika, ulaganja i javnih financija. "Europa je napokon ostvarila napredak nakon višegodišnjeg razdoblja razočaravajućih gospodarskih pokazatelja", navodi se u studiji objavljenoj uoči samita EU-a koji će biti održan 8. i 9. ožujka, a bit će posvećen razmatranju rezultata provedbe Lisabonske strategije. 


"U kontekstu odlične gospodarske izvedbe uočavamo opipljivi napredak u ključnim pokazateljima poput rasta, zaposlenosti i produktivnosti", zaključili su autori studije. 


Sve zemlje obuhvaćene anketom ostvarile su prošle godine napredak, doduše, uz značajne razlike, što znači neke poboljšavaju stanje u svom gospodarstvu daleko brže od ostalih. Švedska je tako zadržala vodeću poziciju, premašivši zadane ciljeve u svim kategorijama osim obrazovanja radnika. 


Belgija se našla na drugom mjestu u odnosu na šesto mjesto u 2005., poboljšavši plasman zahvaljujući uspješnoj izvedbi u kategoriji produktivnosti rada, strukovnoj i profesionalnoj obrazovanosti radnika, ulaganjima i javnim financijama.


Nizozemska je kliznula s drugog na treće mjesto dok je Velika Britanija ostala na četvrtom. Španjolska je pala za dva mjesta, s trećeg na peto. Njemačka i Francuska zamijenile su mjesta u odnosu na plasman u 2005. pa je Njemačka završila na šestom a Francuska na osmom mjestu.  


Italija se ponovno našla na začelju. "Italija je zabilježila posebno lošu izvedbu u kategoriji obrazovanja radne snage, produktivnosti rada i održivosti javnih financija", ističu autori izvješća. 


Lisabonska strategija usvojena je 2000. a usmjerena je na podizanje stopa gospodarskog rasta i uspješnije suočavanje s problemom starenja populacije i jeftine konkurencije iz Azije uz zadržavanje aktualnog modela socijalne države. Zacrtane reforme trebale bi podići razini zaposlenosti do 2010. na 70 posto, povećati broj zaposlenih među starijim građanima, potaknuti obrazovanje, ulaganja u istraživanje i razvoj te inovacije kao i liberalizirati jedinstveno tržište EU.


Hina