naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Seminar o zakonodavstvu EU-a iz područja hrane

Seminar na temu "Zakonodavstvo EU u području hrane" održava se u ponedjeljak 26. i utorak 27. veljače u Zagrebu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Ureda za tehničku pomoć i razmjenu informacija Opće uprave za proširenje (Taiex) Europske komisije s ciljem informiranja gospodarstvenika, proizvođača i distributera hrane o zakonodavstvu EU-a iz tog sektora. 


Na seminaru, na koji se odazvao veliki broj gospodarstvenika iz Hrvatske, sudjeluju stručnjaci za hranu iz Cipra, Italije, Irske i Nizozemske. Na početku skupa, sudionicima seminara europski je zakon o sigurnosti hrane i stočne hrane predstavio Timos Misseris, ciparski stručnjak za ovo područje.  


Cilj tog zakona je zajamčiti visoku razinu sigurnosti zdravlja i zaštite interesa potrošača na razini EU-a i na razini svake pojedine članice, a najvažnija odredba je stvaranje Europske agencije za sigurnost hrane, kazao je Misseris. Osim visoke razine zaštite ljudskog zdravlja i života te zaštita životinja i okoliša, zakon mora jamčiti slobodno kretanje hrane, transparentnu i objektivnu analizu i procjenu rizika na temelju znanstvenih dokaza, dodao je ciparski stručnjak.


Opće obveze koje proizlaze iz zakona o sigurnosti hrane su zahtjev za sigurnost hrane i stočne hrane, točno prezentiranje hrane (ništa ne smije zavesti potrošače), odgovornost, te da svi sudionici u procesu proizvodnje i prehrane hrane budu poznati, kao i sve faze proizvodnje i prerade. 


Ciparski je stručnjak naglasio važnost Europske agencije za sigurnost prehrambenih proizvoda, osnovane 2002., koja daje znanstvene savjete i tehničku pomoć, pridonosi visokoj razini zaštite ljudskog zdravlja i zaštite interesa potrošača, te je u svom djelovanju neovisna i transparentna. Agencija ima žurni sustav uzbunjivanja kojem je svrha objava izravnog ili neizravnog rizika iz hrane na ljudsko zdravlje, životinje ili okoliš. Agencija predvodi mrežu razmjene informacija vezanih za sektor hrane koja još obuhvaća zemlje članice i Europsku komisiju. 


U slučaju da se utvrdi da hrana i stočna hrana predstavljaju rizik primjenjuju se jedna ili više mjera koje će ovisiti o ozbiljnosti situacije, pojasnio je ciparski stručnjak, dodavši da se Agencija bavi upravljanjem kriznim situacijama.


Hrvatska gospodarska komora počela je suradnju s Taiex-om 2005. godine i do sada je organizirala brojne seminare i radionice na temu ribarske politike, sigurnosti stočne hrane, proizvodnje mlijeka ili označavanja prehrambenih proizvoda.


Cilj ovog seminara koji se nastavlja i u utorak je, kako su kazali iz Komore, upoznati domaće subjekte, ne samo iz poljoprivredno-prehrambene industrije, s ukupnim zakonodavnim aspektima koje Unija praktično primjenjuje, a tiču se proizvodnje, procesuiranja i distribucije hrane.


Hina