naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljen CARDS projekt o osiguranju kvalitete visokog obrazovanja u Hrvatskoj

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj predstavili su u ponedjeljak 26. veljače CARDS projekt u području osiguranja kvalitete visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Za provedbu ovog projekta EU je osigurao 600.000 eura.


Projekt u sklopu CARDS programa 2003 ''Jačanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje u njenoj ulozi osiguranja kvalitete i razvoj pratećeg informacijskog sustava'' počeo je u rujnu 2006. godine i trajat će do ožujka 2008. Projekt provodi međunarodni konzorcij koji predvodi GOPA Consultants iz Njemačke udružena s hrvatskom tvrtkom Nobium d.o.o. Svrha projekta je promovirati reformu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u skladu s najboljim praksama država članica Europske unije.

Ciljevi ovog projekta su jačanje uloge Agencije za znanost i visoko obrazovanje u području osiguranja kvalitete na visokoškolskim ustanovama, uspostava nacionalne mreže osiguranja kvalitete i izgradnja informacijskog sustava koji će podržavati proces osiguranja kvalitete u hrvatskoj akademskoj zajednici.

U Informacijskom centru Delegacija Europske komisije održan je i okrugli stol na temu "Jesmo li spremni za rangiranje hrvatskih visokih učilišta". 

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Slobodan Uzelac ustvrdio je da unutar sveučilišta postoje velike razlike i da je, nakon uspostave mreže institucija i studijskih programa, sada najvažnije pitanje vezano uz kvalitetu studija što bi, kazao je, trebao biti ključni kriteriji i za financijsku stabilnost svake visokoškolske ustanove. Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš rekao je kako u Hrvatskoj još nije razvijena kultura kvalitete, odnosno da sveučilišta u ovom trenutku nemaju preduvjeta za ozbiljnu institucionalnu evaluaciju.

 


Više o tome: 


Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj: Predstavljanje CARDS projekta Osiguranje kvalitete visokog obrazovanja u Hrvatskoj