naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Prvi summit mladih EU-a 24. i 25. ožujka u Rimu

Prvi europski summit mladih, kojim će se obilježiti 50. obljetnica potpisivanja Rimskih ugovora kojima je utemeljena današnja Europska unija, održat će se 24. i 25. ožujka u Rimu, paralelno sa summitom europskih vođa koji će se istovremeno održati u Berlinu, najavila je u utorak 27. veljače Europska komisija. 


Dvjestotinjak mladih iz 27 zemalja članica EU moći će tom prigodom izraziti svoja stajališta o današnjoj Europi te predstaviti svoje želje za budućnost, a njihovi će zaključci biti upućeni europskim šefovima država i vlada na sastanku na vrhu u Berlinu.


"Summit će se održati u Campidogliu, u istoj zgradi u kojoj je šest zemalja (Italija, Njemačka, Francuska, Luksemburg, Belgija i Nizozemska) potpisalo Rimske ugovore, temelje današnje EU, prije pedeset godina. Cilj summita mladih je priznati dostignuća Europe, ali prije svega pogledati u europsku sutrašnjicu", kaže se u priopćenju Europske komisije.


Mladi će doći iz svih sfera života i iz svih članica. Svaka zemlja poslat će šest sudionika, uz 30 predstavnika međunarodnih nevladinih organizacija mladih te osam predstavnika Europskog foruma mladih. Mladi će biti izabrani na raspravama na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, koje se održavaju od siječnja do prvog dijela ožujka.


Summit će biti otvoren u subotu 24. ožujka, a tijekom poslijepodneva mladi će raditi u šest radnih skupina kako bi raspravili pitanje europskog ustava, europski socijalni i ekonomski model, održivi razvoj, europsku ulogu u globaliziranom svijetu, pitanja demokracije i civilnog društva, te mladih i obrazovanja. 


U nedjelju, summit će se nastaviti na plenarnoj sjednici u Campidogliu gdje će biti doneseni konačni zaključci, te poruke o budućnosti Europe.


"Summit mladih trebao bi biti početak procesa dijaloga i rasprava koji bi mobilizirali mlade i organizacije mladih te dovele do priprema i mobilizacija za europske izbore 2009.", dodaje se u priopćenju Komisije. 


Hina


Više o tome:


Europska komisija: “Your Europe – Your Future”: the first ever EU Youth Summit to take place in Rome in a month