naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pokrenuo agenciju za financiranje istraživačkih projekata

Europska unija pokrenula je u utorak 27. veljače novu agenciju namijenjenu financiranju vodećih znanstvenih istraživačkih projekata. Europsko vijeće za istraživanje (ERC) ima budžet od 7,5 milijardi eura za razdoblje do 2013. godine, a namjena ERC-a je financiranju istraživanja vezanih uz nove tehnologije koje bi trebale povećati konkurentnost europskog gospodarstva u odnosnu na američko. 


Na konferenciji povodom inauguracije nove agencije njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako istraživanje i nove tehnologije mogu biti pokretačkki motor za rast te povećanje prosperiteta i konkurentnosti europske ekonomije. Merkel je istaknula da Europi nedostaje 700.000 znanstvenih istraživača, posebice na području energetike i klimatologije, te kako gubi u globalnoj utrci za privlačenje najboljih mozgova. 


Predviđene potpore namijenjene europskim znanstvenicima i istraživačima u Europi dodjeljivat će panel od 22 stručnjaka sa sjedištem u Bruxellesu. Voditelj panela Fotis Kafatos izjavio je kako je zadatak agencije između ostalog vratiti znanstvenike koji su napustili Europu odnosno privući nove talente. 


Njemačka ministrica za istraživanja Annette Schavan rekla je kako će ERC podupirati istraživanja koja obećavaju pomicanje poznatih granica znanja te koja su orijentirana na rezultate.  


Europski su političari već dugo zabrinuti zaostajanjem Europe u generiranju novih tehnologija, no većina zemalja članica Unije zapravo je dosad vrlo malo konkretnoga učinila u smjeru ispunjenja ciljane razine ulaganja od najmanje tri posto BDP-a za istraživanja i inovacije do 2010. godine.


U 2005. godini EU je bio prisiljen razvodniti ambiciozni plan poticanja svoje konkurentnosti nakon što je postao očigledan neuspjeh zemalja članica u ispunjenju prvotnih ciljeva toga plana, najavljenih prilikom njegovog lansiranja 2000. u Lisabonu s ciljem pretvaranja Europske unije u najkonkurentnije svjetsko gospodarstvo do 2010. godine.  


Europsko vijeće za istraživanje odgovor je na kontinuirane kritike kako EU zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama u investiranju u istraživanje i razvoj. Kako bi povećala ulaganje u znanost Europska unija uz ERC namjerava početkom slijedeće pokrenuti i Europski tehnološki institut. 


 

Više o tome:

Europska unija: EU science agency to help chase US