naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Konferencija o TEMPUS programu

Europska komisija organizira u ponedjeljak 5. i utorak 6. ožujka u Bruxellesu konferenciju o suradnji kroz Tempus program. Tempus je najznačajniji program Europske unije za suradnju sa susjednim zemljama u području visokog obrazovanja.


Na konferenciji će sudjelovati predstavnici iz 53 zemlje odnosno iz svih zemalja članica Europske unije te 26 susjednih zemalja koje su uključene u Tempus program, a među kojima je i Hrvatska. Izaslanici će na sastanku razgovarati o nastavku programa u razdoblju od 2007.- 2013. godine.


Tempus (Trans-European Mobility Scheme for University Studies)  program uključuje projekte međusveučilišne suradnje, podupire aktivnosti na području razvoja programa i upravljanja sveučilištima te općenito institucionalnoj potpori visokog obrazovanja, a pokrenut je još 1990. godine. Tempus je namijenjen razvoju sustava visokog obrazovanja u zemljama u istočnoj Europi, centralnoj Aziji, na zapadnom Balkanu te u zemljama južnog Sredozemlja.   


U radu konferencije će sudjelovati povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn, povjerenica za vanjske poslove i europsku politiku dobrosusjedstva Benita Ferrero-Waldner i povjerenik za obrazovanje i kulturu Jan Figel. Europska komisija je najavila da će u travnju organizirati sličan sastanak sa studentima koji su bili korisnici nekih projekata iz TEMPUS programa.  


 


Više o tome:


Europska komisija: TEMPUS: towards a new boost for the EU's international cooperation in higher education