naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Otvaranje Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu

Ured hrvatskih regija bit će svečano otvoren 14. ožujka te će na taj način biti okrunjen višemjesečni angažman na projektu kojeg su zamislili i inicirali zaposlenici Agencije za razvoj Varaždinske županije AZRA, priopćeno je iz Kabineta župana Varaždinske županije. 


Iako u  Bruxellesu, u kojem je sjedište Ureda, već radi tristotinjak regionalnih ureda, ovaj ured AZRE bit će jedinstven po pokrivenosti: predstavljat će naime čak desetak županija i gradova - Varaždinsku, Sisačko-moslavčaku, Međimursku, Dubrovačko-neretvansku, Zagrebačku i Karlovačku županiju, te gradove Rijeku, Dubrovnik, Koprivnicu, Karlovac i Šibenik, kao i razvojne agencije iz Višnjana i Slavonsko-baranjske razvojne agencije. 


Uz čelnike svih županija i gradova te dvjestotinjak uzvanika iz drugih regija i institucija Europske unije, na otvaranju Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu bit će i posebni izaslanik predsjednika RH Stjepana Mesića dr. Neven Mimica, dok će u ime Europske komisije Ured otvoriti voditelj tima za Hrvatsku u Odjelu za proširenje EK David Daly te zamjenik predsjednika Odbora regija Luc van den Brande.


Prema riječima direktorice Agencije za razvoj Varaždinske županije Andree Vugrinović, kako se navodi u priopćenju, Ured hrvatskih regija omogućit će svim partnerima pravodobne informacije vezane uz projekte i očekivanja EU od Hrvatske, sudjelovanje u brojnim događajima, susretima, seminarima koje svakodnevno organizira EU, ali i lakši pronalazak i direktne razgovore s partnerima na mnogim projektima. 


Ured hrvatskih regija, iako svoja vrata službeno otvara 14. ožujka, već sada svakodnevno prima upite europskih regija i ponude za partnerstva na projektima, a svi partneri imaju prilke slati svoje zaposlenike na stručno usavršavanje u EU i rad u Uredu.

Ured je smješten u dijelu Bruxellesa u kojoj se nalaze veleposlanstva i uredi brojnih europskih regija, a nalazi se u Kući multiregionalne suradnje zajedno s austrijskom Štajerskom, poljskom regijom Kujawsko-Pomorskie, mađarskom Zapadnom Panonijom i bugarskom Trakijom-Starom Zagorom. 

 

Više o tome:

Varaždinska županija: AZRA: Sve je spremno za otvaranje Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu