naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurochambres: Gospodarstvo EU-a zaostaje za Amerikom 20 godina

Gospodarstvo Europske unije zaostaje 20 godina za američkim, a nekoliko ekonomskih pokazatelja pokazuje daljnje produbljivanje jaza između Europe i Amerike bez obzira na ambiciozne planove EU-a da postane globalno  najkonkurentnije gospodarstvo. Prema studiji Eurochambresa, lobističkog udruženja europske industrije iz Bruxellesa, SAD je dosegnuo aktualnu razinu EU-ova BDP-a po stanovniku još 1985. godine. 


Aktualnu europsku stopu zaposlenosti i razinu ulaganja u istraživanja i razvoj Sjedinjene su Države dosegnule još 1978. a aktualnu europsku razinu produktivnosti mjerenu BDP-om po stanovniku još 1989., upozoravaju autori studije. Usprkos prošlogodišnjem snažnom ubrzavanju rasta i ekonomskim reformama, EU i dalje značajno zaostaje za SAD-om u gospodarskom sektoru. 


U usporedbi s prvom Eurochambresovom studijom, objavljenom prije dvije godine, aktualno je istraživanje prvi puta očitovalo produbljivanje razlike između EU i SAD-a u razdoblju između 2003. i 2006. Najveća razlika postoji na području ulaganja u istraživanja i razvoj gdje se vremensko zaostajanje EU-a za SAD-om produljilo s 23 na 28 godina. Iako se ovo dijelom može objasniti i proširenjem Europske unije na 10 novih članica u 2004. godini, produbljena razlika istodobno odražava i činjenicu da je SAD učvrstio svoje vodstvo pred Europom u mnogim kategorijama. 


Kako bi dosegnula razinu razvoja SAD-a iz 2005., Europa će morati povećati ulaganja u istraživanja i razvoj za gotovo 14 posto godišnje u razdoblju do 2010. Sustizanje SAD-a u kategoriji BDP-a po stanovniku zahtijevalo bi od EU-a premašivanje godišnje stope gospodarskog rasta od osam posto. 

 

Više o tome: