naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Žene i dalje suočene s preprekama na tržištu rada

Prema novom izvješću Europske komisije o ravnopravnosti spolova objavljenom u srijedu 7. ožujka, žene dobivaju tri od četiri novootvorena radna mjesta u Europskoj uniji, a žene također u većem postotku stječu i fakultetsko obrazovanje. Međutim, stopa zaposlenosti žena zaostaje za stopom zaposlenosti muškaraca te žene zarađuju u prosjeku manje od muškaraca.  


Prema Komisijinom izvješću, stopa zaposlenosti žena trenutačno iznosi 56,3 posto, što je 2,7 posto više u odnosu na 2000. godinu, ali i 15 posto manje od stope zaposlenosti muškaraca. Osim toga, žene su u prosjeku 15 posto slabije plaćene od muškaraca. U odvojenom izvješću u razlikama u plaćama među spolovima, Komisija upozorava na još težu situaciju u nekim zemljama članicama EU-a.  


Tako žene u Velikoj Britaniji zarađuju u prosjeku 30 posto manje od muškaraca, dok je situacija puno povoljnija u novim članicama poput Malte, Mađarske i Poljske gdje razlika iznosi između 10 do 15 posto. Žene se zapošljavaju uglavnom u sektorima u kojima već dominiraju i koji su redovito slabije plaćeni te teže dolaze do rukovodećih položaja.


Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalnu politiku i jednake mogućnosti Vladimir Špidla izjavio je kako žene predvode u zapošljavanju u Europi i pomažu Europskoj uniji u ostvarivanju gospodarskih ciljeva, no kako su i dalje suočene s previše prepreka u ostvarivanju svojeg punog potencijala. Od osam milijuna radnih mjesta otvorenih u Europskoj uniji od 2000. godine, šest milijuna popunile su žene i 59 posto ljudi sa sveučilišnim diplomama sada su žene. Unatoč tomu, dodao je Špidla, žene su i dalje potplaćene i zarađuju prosječno 15 posto manje od muškaraca.


Komisijino izvješće bit će predstavljeno europskim čelnicima na proljetnom summitu EU-a u četvrtak 8. i petak 9. ožujka u Bruxellesu. 


 

Više o tome:

  • Europska komisija: Women driving EU job growth – but still face barriers to equality
  • EurActiv: Report: Women don't get fair reward for their contribution to EU 
  • Europska komisija: European Commission proposes a European strategy to promote gender equality in development cooperation