naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso najavio da će s Putinom razgovarati o opskrbi Litve naftom iz Rusije

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso obećao je Litvi da će pokrenuti pitanje obustave isporuke nafte iz Rusije na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na summitu u ruskom gradu Samari 18. svibnja. Naime, Litva je zaprijetila kako će se pridružiti Poljskoj i uložiti veto na otpočinjanje pregovora o novom sporazumu o strateškom partnerstvu između Europske unije i Rusije. 


Barroso je u pismu upućenom litvanskim i poljskim čelnicima istaknuo da će ovo pitanje spomenuti na sastanku s predsjednikom Putinom u okviru predstojećeg summita EU-a i Rusije, ukoliko ono u međuvremenu ne bude riješeno. Barroso je dodao kako on i povjerenik za energiju Andris Piebalgs već neko vrijeme traže od Rusa da se riješi pitanje obustavljene isporuke nafte putem naftovoda Družba. 


Rusija je zatvorila ogranak naftovoda Družba u srpnju prošle godine, obrazloživši svoj potez tehničkim popravcima. Litva pak smatra da je Rusija time željela kazniti za prodaju rafinerije poljskoj kompaniji Mazeikiu Nafta budući da se za nju natjecala i ruska kompanija. 


Litvanski diplomati zaprijetili su krajem veljače da će se pridružiti Varšavi i uložiti veto na pokretanje novih pregovora između EU-a i Rusije o novom sporazumu o partnerstvu, ukoliko se Rusi ne prestanu ''poigravati'' sa njihovom naftom.


Barroso navodi u pismu da je solidarnost temeljni uvjet razvoja europske energetske politike, podupirući zahtjeve Poljske i Litve da se izradi studija o izvedivosti gradnje novih poveznika između Litve i Poljske u sustavu opskrbe plinom. Ti bi poveznici omogućili Poljskoj da Litvu opskrbljuje plinom u slučaju prekida opskrbe iz Rusije.


 

Više o tome:

EUobserver: Barroso promises to push Putin on Lithuania oil