naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nogometna utakmica povodom 50. rođendana Europske unije

Europska komisija najavila je održavanje svečane utakmice u utorak 13. ožujka u Manchesteru povodom 50. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora kojima su postavljeni temelji moderne Europske unije. 


Snage će odmjeriti Manchester United, prvi engleski klub koji je prije točno 50 godina igrao u Kupu UEFE, i Europe XI na čelu s talijanskim trenerom Marcellom Lippijem koji je talijansku nogometnu reprezentaciju prošle godine doveo do pobjede na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj. Za Europe XI igrat će mnogi igrači iz te pobjedničke talijanske reprezentacije, kapetani Barcelone i Liverpoola Carles Puyol i Steven Gerrard, kao i trojica najvećih brazilskih zvijezda Ronaldinho, Ronaldo i Juninho Pernambucano. 


Europska integracija i europski nogomet dvije su uspješne priče koje su se paralelno razvijale tijekom zadnjih 50 godina. Nogomet je danas globalno najpopularniji sport, a zadnja Svjetsko nogometno prvenstvo pokazalo da je europski nogomet nesporni svjetski lider.


Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso podržao je ovu inicijativu i rekao kako je obilježavanje 50. obljetnice osnivanja Europske unije velikom nogometnom utakmicom odlična zamisao te kako će ona inspirirati Europljane na jedinstven način, kroz zajedničku strast i jezik koji razumiju svi. 


Predsjednik Europske nogometne federacije Michel Platini istaknuo je da nogomet povezuje ljude te kako na kontinentu koji se ponosi kulturnom raznolikošću, nogomet predstavlja zajednički jezik. Platini je dodao kako nogomet u svojem najboljem izdanju izražava neke od temeljnih europskih vrijednosti poput vladavine prava, poštivanje drugih, slobode izražavanja, timskog rada i solidarnosti.  


Za Europe XI igrat će Olivier Khan, Gregory Coupet, Iker Casillas, Paolo Maldini, Jamie Carragher, Eric Abidal, Lilan Thuram, Carles Puyol, Marco Materazzi, Fabio Grosso, Gianluca Zambrotta, Steven Gerrard, Juninho Pernambucano, Florent Malouda, Luis Miguel, Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Ronaldhino, Ronaldo, Alessandro Mancini, Zlatan Ibrahimović i Henrik Larsson. 


Svečana nogometna utakmica najveći je događaj koji se organizira u Velikoj Britaniji u povodu potpisivanja Rimskih ugovora 25. ožujka 1957. Sav prihod od utakmice bit će uplaćen u dobrotvornu zakladu Manchester Uniteda.


Više o tome:

 

  • Europska komisija: Playing for Europe: Football stars unite to celebrate 50 years of the European Union
  • Europski parlament: Football hearing told of the forgotten players