naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Povjerenica EK-a za potrošače želi potaknuti prekogranični šoping

Povjerenica EK-a za potrošače Meglena Kuneva objavila je da namjerava olakšati građanima EU prekogranične kupovine i promijeniti propise koji po njezinom mišljenju trenutno favoriziraju proizvođače na račun potrošača. 


U razgovoru za Reuters uoči prvog detaljnog predstavljanja svog programa, Kuneva je u utorak 13. ožujka istaknula da u sljedećih pet godina svog mandata želi sniziti prepreke za prekogranični šoping i potaknuti samopouzdanje potrošača.


Želim uspostaviti "pro-potrošačko društvo", naglasila je Kuneva. "Trenutno su propisi naklonjeniji kompanijama nego potrošačima. Želim uspostaviti ravnotežu između proizvođača i potrošača. Moramo olakšati i prodaju i kupovinu", objasnila je. 


Izrazila je nadu da će promjena propisa koji se odnose na potrošače, poput pojednostavljene procedure potraživanja naknade, pomoći premostiti jaz između Europe i SAD-a kada je u pitanju važnost šopinga za širu ekonomiju. 


Potrošnja u maloprodaji trenutno čini oko 58 posto BDP-a Europske unije. Kuneva želi povećati razinu te potrošnje kao i SAD-u na na više od 70 posto odgovarajuće vrijednosti. 


"Želimo moći pokazati svim građanima EU da mogu kupovati u svim dijelovima Unije, od malih trgovina u susjedstvu do internet stranica, i da će pri tome svuda biti podjednako djelotvorno zaštićeni", istaknula je nova povjerenica EU. 


U studiji iz 2006. maloprodajne su kompanije navele da je najveća prepreka prekograničnoj trgovini u EU "predodžba o nesigurnosti transakcija" a većina ispitanih kompanija "nije bila sigurna ni gdje doći do informacija o propisima o potrošačima". 


Podaci iz EU pokazuju da 26 posto potrošača kupuje robu i usluge od kompanija u ostalim članicama EU, a samo šest posto njih obavlja prekograničnu kupovinu putem interneta. "Činjenica da samo jedan posto ljudi kupuje financijske usluge iz druge zemlje pokazuje da EU ne koristi prednosti jedinstvenog europskog tržišta", zaključila je.


Hina