naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Otvoren ured koji će zastupati interese nekoliko hrvatskih županija

Na inicijativu Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA) u srijedu 14. ožujka navečer u Bruxellesu otvoren je Ured hrvatskih regija, koji će zastupati interese nekoliko hrvatskih županija i gradova. 

Ured će kroz partnerstvo s AZRA-om zastupati interese Varaždinske, Međimurske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke i Osječko-baranjske županije, te gradova Rijeke, Dubrovnika, Osijeka i Karlovca. AZRA također surađuje s Višnjanskom razvojnom agencijom te Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje.


Na prigodnoj svečanosti, Ured je proglasio otvorenim posebni izaslanik predsjednik Republike Stjepana Mesića i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica. 


Cilj osnivanja Ureda je pronalaženje što više mogućnosti za suradnju s europskim partnerima u projektima koje financira EU. 


Ured djeluje u okvirima multiregionalne suradnje s austrijskom Štajerskom, regijom Trakia-Stara Zagora iz Bugarske, mađarskim Zapadnom Panonijom i poljskom regijom Kujawsko-Pomorskie. 


U Bruxellesu već od ranije djeluje Ured Istarske županije, a u utorak, 13. ožujka otvoreno je predstavništvo Osječko-baranjske i Slavonsko-požeške županije.  


Hrvatska, odnosno njezine buduće statističke regije, moći će nakon ulaska u EU računati na sredstva iz europskih fondova za regionalni razvoj. Hrvatska je već poslala prijedlog Eurostatu, Statističkom uredu Europske komisije, da se zemlja podijeli u tri statističke regije, koje zadovoljavaju kriterije koje vrijede u EU-u. Do ulaska Hrvatske u EU-u ovi će uredi biti svojevrsni zametak budućih predstavništava hrvatskih regija. 


Hina