naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ne čini dovoljno po pitanju provedbe Lisabonske strategije

Čelnici europskih kompanija gube strpljenje glede načina i brzine provedbe ključnih elemenata Lisabonske agende, pokazalo je jedno u petak 16. ožujka objavljeno istraživanje. 


To istraživanje, koje je provela strateška konzultantska tvrtka Roland Berger u razdoblju od listopada 2006. do ožujka 2007., a čiji su rezultati objavljeni na Europskom poslovnom summitu, pokazalo je da 91 posto izvršnih direktora smatra da se Europska unija još uvijek presporo kreće po pitanju liberalizacije tržišta i regulacije proizvoda. U istraživanju je sudjelovalo 430 izvršnih direktora iz kompanija s prihodima iznad 250 milijuna eura. 


"Poruka ovog istraživanja je da se EU mora uhvatiti u koštac sa svojim zadacima, srezati birokraciju te ukazati na pozitivni gospodarski preokret koji Europa trenutno proživljava", kazao je Burkhard Schwenker iz Roland Bergera. "Čelnici kompanija očekuju konsolidaciju politika zemalja članica EU", dodao je. 


Trećina ispitanih izvršnih direktora kritički se osvrnula na ponašanje njihovih vlada glede zajedničkih politika Unije. Francuski su čelnici (71 posto) posebno obeshrabreni neuspjehom njihove vlade da svoje glasače uvjeri u koristi prijedloga europskog ustava.  


Gotovo dvije trećine europskih korporativnih čelnika (67 posto) smatra da uspjeh njihovih kompanija ovisi o snazi Europe u cjelini. Ali, puko odrađivanje davno dogovorene Lisabonske strategije više ih ne zadovoljava.  


Oni žele da Unija svoje slabosti pretvori u prednost. Potencijalna prednost jest u prvom redu u promidžbi "zelenih industrija". Dapače, smatraju da se na tom području Europa mora nametnuti kao lider na globalnom planu. Čak 70 posto vodećih poslovnih ljudi želi da Unija podupre i promiče alternativne izvore energije te da nagradi investicije u nove tehnologije. Skoro 50 posto ispitanika želi da Unija bude regulator, a čak 41 posto želi od Unije da stvori legislativu, odnosno pravne standarde za to područje.  


Naposljetku, stav je članova uprava da Europa treba promjenu u mentalitetu. Potrebno je poticati poduzetništvo nagrađivanjem najboljih praksi te povećati konkurenciju uklanjajući moguće međudržavne prepreke. 


Direktor zagrebačkog ureda Roland Bergera dr. Vladimir Preveden kaže da bi hrvatske kompanije buduće pomake i promjene u legislativi "zelenih industrija" u EU hrvatski menadžeri morali pratiti, te i prije pristupanja Hrvatske uskladiti svoje poslovanje s tom legislativom. 


Hina