naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zeleni tjedan – objavljene statistike o okolišu

Od 31. svibnja do 3. lipnja 2005. u Bruxellesu je obilježen tzv. Zeleni tjedan, a 5. lipnja Dan okoliša. Tim povodom Eurostat je objavio statističke podatke o različitim aspektima pitanja okoliša u EU-25, npr. o potrošnji energije, upravljanju otpadom i teretnim prometom.

Prema tim podacima, 6% energije utrošeno u EU-25 tijekom 2003. potjecalo je iz obnovljivih izvora. U EU-25 najbrže raste potrošnja prirodnog plina (31,9% od 1995. do 2003.). Ostali objavljeni podaci uključuju, primjerice, udio potrošnje energije različitih aktivnosti, koji pokazuju da se u kućanstvima utroši više od 25% ukupne potrošnje energije, ili korištenje goriva za različite oblike transporta. Mjereno u prevezenim tonama po kilometru, više od ¾ teretnog prometa odnosi se na cestovni promet. (A. B.)

Više o tome:

  • Europska komisija: Zaštita okoliša: Zeleni tjedan
  • Europska komisija: Opća uprava za tisak i informiranje: RAPID: Green week 2005: A statistical view of environmental issues, STAT/05/69, 30. 5. 2005.