naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU prihvatio sporazum sa SAD-om o "otvorenom nebu"

Europska unija jednoglasno je u četvrtak 22. ožujka poduprla sporazum sa Sjedinjenim Državama o liberalizaciji transatlantskih letova, ali je odgodila njegovu primjenu za pet mjeseci na zahtjev Velike Britanije, rekao je nakon sastanka europskih ministara prometa njemački ministar Wolfgang Tiefensee.


On je rekao da će sporazum stupiti na snagu 31. ožujka sljedeće godine, umjesto u listopadu kao što je ranije dogovoreno s Washingtonom. Sporazum o "otvorenom nebu" koji je dogovoren nakon četiri godine pregovora omogućit će svakoj kompaniji EU da leti iz bilo kojeg grada Unije u bilo koji grad u Sjedinjenim Država i obrnuto. 


Velika Britanija zatražila je da se primjena novog režima odgodi za pet mjeseci kako bi se londonskoj zračnoj luci Heathrow, najfrekventnijoj zračnoj luci Unije, dalo vremena da se prilagodi većem prilivu prometa. Samo četiri avioprijevoznika u ovom trenutku imaju pravo na transatlantske letove iz te zračne luke - British Airways, Virgin Atlantic, American Airlines i United Airlines.  


Europski povjerenik za promet Jacques Barrot predviđa da će sporazum potaknuti transatlantske letove za 50 posto kroz sljedećih pet godina, te predviđa i neka preuzimanja među europskim zračnim kompanijama. 


Ministri se također nadaju da će se u drugoj fazi pregovora s Washingtonom koja treba biti okončana do kraja 2010. postići dogovor oko kupnje dionica američkih kompanija. U ovom trenutku, američki propisi zabranjuju vanjskim ulagačima da imaju više do 25 posto dionica u američkim aviokompanijama. 


Hina