naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Summit mladih u Rimu pozvao EU na donošenje ustava

Mladi Europljani obilježili su 50. godišnjicu Europske unije u Rimu paralelno sa summitom u Berlinu na kojem je potpisna svečana deklaracija EU-a. Mladi su na summitu u subotu 24. i nedjelju 25. ožujka pozvali su EU da na referendumu usuglasi reforme koje će biti uvedene kao dio novog ustavnog sporazuma. 


Bettina Schwazmayr iz Europskog foruma mladih koji je zajedno s Europskom komisijom bio suorganizator prvog summita mladih EU-a, izjavila je kako su mladi podijeljeni na pola oko novog europskog ustava, no kako su složni da se posao oko novog ustava treba biti završen jer će inače to pitanje proganjati Europu iako postoje mnoga važnija pitanja.


Poput summitu u Berlinu na kojem su europski čelnici usvojili Berlinsku deklaraciju, i mladi u Rimu su usuglasili svoju deklaraciju koju su u nedjelju predali predstavnicima triju glavnih institucija Europske unije - Europskom parlamentu, Europskoj Komisiji i njemačkom EU predsjedništvu.


Za razliku od tajno pripremane Berlinske deklaracije, u izradi deklaracije mladih EU-a prethodile su rasprave na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, a oko 200 sudionika podijeljenih u šest radnih grupa sudjelovalo je tijekom summita u diskusijama o detaljima deklaracije. 


Izvjestitelj sa summita Španjolac Ernest Urtasun izjavio je da je rad summita bio naporan, ali koristan. Urtasun je istaknuo kako se sada može iskreno reći da je to deklaracija mladih Europljana, za razliku od teksta kojeg je sastavilo njemačko predsjedništvo na netransparentan način. Španjolski izvjestitelj je dodao kako je jedna od ključnih poruka s rasprava summita mladih da europski projekt treba napraviti korak unazad, raditi na legitimnosti europskih institucija i uključivati nacionalne parlamente jer ljudi koje biraju europski građani ne smiju biti tihi kada se radi o pitanjima o kojima se odlučuje na europskoj razini. 


Potpredsjednik Europskog parlamenta Alejo Vidal Qadras je obećao mladim Europljanima da će eurozastupnici razmotriti njihove preporuke. Vidal Qadras također je kritizirao njemačko EU predsjedništvo zbog nedovoljno transparentnog procesa stvaranja Berlinske deklaracije. Istaknuo je kako Berlinska deklaracija nije bogomdana, te da je njezin tekst zbog nesuglasja između različitih interesa država članica EU-a nejasan, kao i mnogi drugi dokumenti EU-a. 


Povjerenik Europske komisije za mlade, kulturu i obrazovanje Jan Figel rekao je da Dobar je osjećaj da su mladi predani i da žele koristiti postojeće instrumente kako bi utjecali na odluke u Europi. 


Popis želja mladih obuhvaća EU strategiju za javni promet te pritisak za veću zastupljenost željezničkog prometa, bez automobila koji ispuštaju stakleničke plinove kao i smanjenje letova na kontinentu. Također su pozvali na povećanje sredstava za nevladine organizacije i spuštanje dobne granice za glasovanje na 16 godina. Figel je naglasio kako EU treba usuglasiti svoje ambicije s realnim mogućnostima. 


 

Više o tome:

  • EUobserver: EU needs more legitimacy, say young Europeans
  • Europska komisija: Youth Summit in Rome - Young Europeans through statistics 
  • Europska komisija: EU Youth Summit live