naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i SAD podržali nezavisnost Kosova

Srbije i Rusije. Visoki američki diplomat Nicholas Burns pozvao je u ponedjeljak 26. ožujka u EU i SAD podržali su plan UN-a za 'nadziranu nezavisnost' Kosova usprkos protivljenju Bruxellesu na usvajanje nove rezolucije Vijeća sigurnosti u roku od 30 do 60 dana.

Američki podtajnik za politička pitanja Burns izjavio je seminaru organiziranom u briselskom think-tanku CEPS-u kako Amerika u potpunosti podržava UN-ov plan za Kosovo. Nekoliko sati kasnije posebni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari predao je svoj plan glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki Moonu u New Yorku.

Burns je dodao kako je vrijeme za stoljeća mira na Balkanu koje uključuje neovisno Kosovo i demokratsku i snažnu Srbiju. Burns je također najavio kako se neće žuriti sa donošenjem rezolucije koja bi po američkom planu trebala biti izglasana krajem travnja ili početkom svibnja. U međuvremenu, plan Marttija Ahtisaarija trebao bi dobiti podršku drugih članica Vijeće sigurnosti s pravom veta – Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine. Ahtisaarijev plan već dobio je podršku i britanskog Foreign Officea.

Najveće zemlje članice EU-a podržavaju američki plan, ali neke članice poput Španjolske, Grčke, Rumunjske, Slovačke i Cipra podržavaju Srbiju koja je odbila Ahtisaarijev plan. Tradicionalna saveznica Srbije Rusija zaprijetila je stavljanjem veta, dok Kina do sada nije jasno pokazala svoj stav o ovom pitanju.

Ahtisaarijevim planom predviđeno je da Kosovo ima sve simbole nezavisnosti, uključujući zastavu, ustav, oružane snage, mogućnost članstva u međunarodnim institucijama i organizacijama, ali bi tamošnje vlasti bile pod nadzorom Europske unije, a koji bi se realizirao i kroz mogućnost veta na određene odluke.

Nakon mjeseci pregovora održanih u Beču, Beogradu i Prištini tijekom kojih se izbjegavala upotreba riječi neovisnost, u zadnjoj Ahtisaarijevoj preporuci se ističe kako je neovisnost  jedino održivo rješenje za politički i ekonomski razvitak Kosova.

Njemačko EU predsjedništvo izdalo je posebno priopćenje u kojem se navodi snažna podrška prijedlogu Marttija Ahtisaarija . U priopćenju se ističe da je prijedlog postavio značajne preduvjete za sigurnu budućnost svih zajednica na Kosovu, posebno tamošnjih Srba.
Iako sam prijedlog nije naišao na slaganje obje strane ni nakon 12 mjeseci pregovaranja, predsjedništvo smatra da je riječ o pravičnom i uravnoteženom kompromisu.

Europska unija najavila je da će popuštanje Beograda u sporu oko Kosova otvoriti Srbiji vrata za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, unatoč nedovoljnoj suradnji s Haškim tribunalom. Nicholas Burns također je najavio koko će u razgovoru sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem pokušati objasniti kako je SAD prijatelj Srbije koji će garantirati sigurnost srpskih enklava na Kosovu.

 

Više o tome:

  • EUobserver: US and EU back Kosovo independence by May