naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Otvoren natječaj za dodjelu sredstava iz SAPARD programa

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva otvorilo je u srijedu 28. ožujka drugi natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz SAPARD programa za poljoprivredu i ruralni razvoj,  koji će biti otvoren 120 dana, do 28. srpnja. 

S obzirom da udio državne ili lokalnih vlasti može biti do 25 posto omogućeno je znatno većem broju poslovnih subjekta da se prijavi na SAPARD program. U Ministarstvu napominju kako su uvedenenovine radi pojednostavljenja postupaka te proširenja kruga potencijalnih korisnika. 

Tako je znatnim snižavanjem ili ukidanjem određenih financijskih pokazatelja omogućen je pristup SAPARD sredstvima onim potencijalnim korisnicima koji nisu mogli ispuniti kriterije propisane u prvom natječaju. Promjene koje se odnose na poslovne planove pojednostavljuju njihovo ispunjavanje jer su potpuno prilagođene ostalim financijskim izvješćima.

Nakon analize poslovnih planova prijava iz prvog kruga natječaja odbijeno je ukupno 19 zahtjeva (ili 37,2 posto), uglavnom zbog neispunjavanja spomenutih ekonomskih kriterija. 

Prilikom prijave na novi natječaj više neće biti potrebno dostaviti određene dokumente, čime će se skratiti vrijeme potrebno za njihovo prikupljanje, a više nije potrebno dostaviti studiju utjecaja na okoliš čime se ujedno znatno smanjuju troškovi korisnika. 

Jedna od najbitnijih promjena odnosi se na pismo namjere banke koje postaje prihvatljiv dokaz o sposobnosti korisnika da provede cijelo ulaganje. Pismo namjere banke ne mora biti obvezujuće niti sadržavati rok važenja. Također je omogućeno da se krediti HBOR-a mogu koristiti prilikom korištenja SAPARD sredstava. Na taj način bitno je olakšan pristup financijskim sredstvima potrebnim za provođenje projekta. 

 

Više o tome: 

 Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva: Otvoren drugi natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz SAPARD programa