naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održan Nacionalni forum o energetskoj politici Europske unije

U Varaždinu je u srijedu 28. ožujka organiziran 12. susret Nacionalnog foruma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji posvećen temi "Što donosi liberalizacija energetskog tržišta?".  Državni tajnik za ustroj, razvoj i upravljanje u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Željko Kuprešak rekao je na Forumu kako su prioriteti energetske politike Europske unije povećanje sigurnosti opskrbe energijom, razvoj obnovljivih izvora i ušteda energije.

Sudionicima Foruma obratili su se i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. Vranković je govorio o djelatnostima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva vezanima uz liberalizaciju energetskog tržišta.  

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, koji je također sudjelovao u radu foruma, ukratko je predstavio nove smjernice energetske politike Europske unije te dodao kako su ciljevi Unije primarno usmjereni na osiguranje održivog razvoja, borbu protiv klimatskih promjena, osiguranje opskrbe i liberalizaciju tržišta.  

Govoreći o napretku Hrvatske na tom području, Degert je podsjetio kako je u lipnju završen analitički pregled usklađenosti zakonodavstva (screening) u poglavlju Energetika te kako je Hrvatska u potpunosti prilagodila svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU-a na tom planu. 

Sudionicima Foruma su prikazani video-prilozi o mišljenjima građana na temu liberalizacije energetskog tržišta, a bilo je i riječi o utjecaju liberalizacije tržišta na cijenu energije. U raspravu su se uključili i predstavnici raznih udruga za zaštitu potrošača. Uz vladine dužnosnike i udruge, Forum je okupio i predstavnike lokalne uprave i samouprave, akademske zajednice, gospodarskih institucija, civilnog društva, medija, proizvođača, poduzetnika, nevladinih udruga, te ostale zainteresirane za tematiku liberalizacije energetskog tržišta.  

 

Više o tome:

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija: 12. susret Nacionalnog foruma o pristupanju RH-EU posvećenog temi „Što donosi liberalizacija energetskog tržišta“