naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europarlamentarci zatražili nogometni fair play u EU

Europski parlament zatražio je od europskih nogometnih klubova da više ulažu u mlade darovite igrače i da pokažu više solidarnosti pri prodaji prava na televizijski prijenos utakmica.              


Zastupnici su usvojili izvješće posebnog izvjestitelja belgijskog zastupnika Ive Beleta, o budućnosti profesionalnog nogometa u Europi. U izvješću se podupire prijedlog o usvajanju posebnih propisa kojima bi se obnovila ravnopravna konkurencija na europskim natjecanjima. Belgijski zastupnik u izvješću tvrdi da europski nogometni klubovi postaju previše jaki a rezultati previše predvidljivi pa se svake godine gotovo isti klubovi kvalificiraju u Ligu prvaka odnosno Kup UEFA-e. 


Europski parlament podržao je i posebna pravila za promociju domaćih igrača u nacionalnim nogometnim ligama. EU je imao značajnu ulogu u spuštanju limita broja stranih igrača u europskim nogometnim ligama zahvaljujući poznatom Bosmanovom presedanu i njeno zakonodavstvo sada podržava mjere zaštite lokalnih igrača u nogometnim ekipama. UEFA je odobrila pravila koja prisiljavaju klubove da u prvoj ekipi među 25 igrača imaju najmanje dvojicu obučavanu na njihovoj nogometnoj akademiji. Još dvojica igrača trebaju doći kroz sustav klubova iz iste zemlje. 


Europski zastupnici su poduprli i mjere kojima bi se poticali mladi daroviti igrači iz lokalnih zajednica. Mladi igrači moraju dobiti priliku da paralelno aktivnostima u klubu i treninzima stječu opće obrazovanje i strukovne vještine kako ne bi u cijelosti ovisili o klubovima. 


Posebni izvjestitelj Europskog parlamenta podupro je i prijedlog kolektivne prodaje prava na televizijski prijenos utakmica, upozoravajući da je za profesionalni nogomet izuzetno važno da se prihodi od prodanih prava pravedno raspodijele kako bi se osigurala solidarnost između profesionalaca i amatera koji se bave tim sportom. Beletovo izvješće također naglašava važnost pravila o zapošljavanju, potpore mladim talentima, ekonomsku važnost medijskih prava, te naglašava socijalnu ulogu nogometa i nogometnih klubova.  


Više o tome:

  • Europski parlament: Legal status of football should be clearer
  • Europski parlament: TV rights in football: will fans pay the price?
  • EUobserver: MEPs call for fair football rules in Europe
  • EurActiv: EU urged to blow whistle on professional football