naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska i Rumunjska napreduju na području pravosuđa unatoč zastojima

Bugarska i Rumunjska bilježe napredak u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije otkako su 1. siječnja ušle u Europsku uniju, premda uz određena kašnjenja, piše France presse.  


Europska komisija strogo nadzire njihov napredak, a početkom travnja očekuje od njih izvješća o glavnim mjerama usvojenim zadnjih mjeseci na području pravosuđa, ali i poljoprivrede i sigurnosti hrane. Na osnovi tih izvješća, te zaključaka dviju stručnih misija planiranih za travanj, Komisija će na idućoj procjeni u lipnju odlučiti treba li aktivirati zaštitne klauzule. 


U Rumunjskoj, "napredak je ostvaren u četiri područja u kojima je Komisija u rujnu izrazila zabrinutost", rekao je državni tajnik za pravosuđe Ion Codescu. Ministarstvo ističe "konsolidaciju transparentnosti i efikasnosti pravosudnog postupka" i "napredak u unificiranju sudske prakse i obrazovanju sudaca i tužitelja." 


Borba protiv "korupcije na visokoj razini", koju Komisija kontinuirano kritizira, zabilježila je određene uspjehe jer je od rujna optuženo oko 200 ljudi. 


Bugarski ministar unutarnjih poslova Roumen Petkov rekao je u četvrtak kako očekuje "realističnu ocjenu rezultata" njegove zemlje u borbi protiv kriminala i korupcije. "Načelo nulte tolerancije kada je riječ o korupciji na svim razinama i dalje je vladin prioritet", rekao je ministar, ističući kako su bugarski sudovi u zadnjih šest mjeseci zbog korupcije osudili 297 osoba, a 141 zbog organiziranog kriminala. 


Parlament u Sofiji usvojio je početkom veljače, na zahtjev Bruxellesa, amandmane na Ustav, koji predviđaju obvezu za državnog tužitelja i predsjednike Vrhovnog administrativnog suda i Vrhovnog kasacijskog suda da jednom godišnje parlamentarnim zastupnicima predstave bilancu svojih aktivnosti. 


No, kako ističe jedan europski diplomat u Sofiji, vlasti "još uvijek nisu učinile ništa" kako bi se osudilo barem jednu od ključnih osoba upletenih u krijumčarenje droge, pronevjeru novca iz fondova ili pranje novca.  


Isti problem postoji i u Rumunjskoj, gdje je, po Codescuu, "glavni izazov za pravosuđe finalizacija slučajeva korupcije na visokoj razini". "Tužitelji Nacionalne uprave za borbu protiv korupcije (DNA) rade svoj posao, no na sudovima dolazi do kašnjenja i Bruxelles će nesumnjivo postaviti to pitanje", rekao je. 


Bukurešt osim toga kasni s uspostavom Nacionalne agencije koja bi trebala provjeravati podrijetlo imovine parlamentarnih zastupnika, sudaca i političara, a kojoj se protivi nekoliko političkih stranaka. 


Europski povjerenik za pravosuđe Franco Frattini pozvao je tijekom posjeta Bukureštu sredinom ožujka da se usvoji tekst koji "neće razvodniti" ovlasti te agencije. 


Hina