naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri vanjskih poslova EU-a podijeljeni oko Kosova

Ministri vanjskih poslova Europske unije završili su u subotu 31. ožujka u Bremenu dvodnevni neformalni sastanak. Prvog dana sastanka glavna tema je bilo pitanje Kosova, a u subotu se razgovaralo o bliskoistočnom mirovnom procesu i iranskom nuklearnom programu. 


Zemlje članice Europske unije nisu u potpunosti uspjele usuglasiti stajalište oko prijedloga za rješavanje statusa Kosova na temelju plana posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija. 


Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier zasebno se sastao s ministrima Francuske i Velike Britanije, stalnih članica koje imaju pravo veta te triju nestalnih članica Slovačke, Belgije i Italije. Prema diplomatskim izvorima, rezerve prema Ahtisaarijevu prijedlogu iznijele su Slovačka, Rumunjska i Grčka. 


Steinmeier nije htio na konferenciji za novinare potvrditi da postoje razlike, inzistirajući da svi podržavaju Ahtisaarijeve napore, ali je izbjegavao reći da postoji potpora Ahtisaarijevu planu, koji predviđa međunarodno nadziranu neovisnost Kosova. 


Nakon što je posebni izaslanik UN-a Ahtisaari predstavio svoj plan Vijeću sigurnosti u kojem predlaže međunarodno nadziranu neovisnost za Kosovo, pitanje statusa te pokrajine ulazi u odlučujuću fazu. U EU-u smatraju da po pitanju Kosova moraju nastupati jedinstveno kao blok kako bi se u Vijeću sigurnosti pridobilo Rusiju i Kinu da ne blokiraju i ne odgađaju rješavanje toga problema.  


Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn predstavili su ministrima zajedničko izviješće o pripremama EU-a za preuzimanje međunarodne civilne misije na Kosovu od UN-a. Misija EU-a mogla bi brojati između 1500 i 2000 ljudi, što će biti najveća misija u sklopu europske vanjske i sigurnosne politike do sada. Početne procjene troškova govore da bi za Kosovo u prve tri godine trebalo izdvojiti 1,3 do 1,5 milijardi eura. 


Uz pitanje Kosova, ministri su se bavili i sudbinom britanskih marinaca koje su prošli tjedan uhitili Iranci, pozvavši Teheran da ih odmah i bezuvjetno oslobodi. Ministri su bili jednoglasni oko poziva iranskim vlastima da oslobode britanske marince. 


U izjavi ministara vanjskih poslova stoji kako Europska unija ponavlja svoj poziv za hitnim i bezuvjetnim oslobađanjem pripadnika Britanske kraljevske mornarice. u izjavi se također kaže da će EU donijeti odluku o primjerenim mjerama ako britanski građani ne budu oslobođeni u bliskoj budućnosti. 


Njemački ministar vanjskih poslova pozvao je u subotu Iran da hitno oslobodi britanske marince te izrazio solidarnost EU-a s Velikom Britanijom.  Ministri vanjskih poslova zadužili visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solanu da radi na oslobađanju britanskih marinaca.Ministri su također postigli suglasnost da EU uspostavi kontakte s članovima palestinske vlade nacionalnog jedinstva koji ne dolaze iz Hamasa. Islamistički pokret, koji je prošle godine pobijedio na palestinskim izborima, nalazi se na popisu terorističkih organizacija EU-a. Drugog dana sastanka, ministrima EU-a pridružili su se ministri vanjskih poslova iz zemalja kandidatkinja, Hrvatske, Makedonije i Turske. Hrvatska ministrica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s europskim kolegama o hrvatskom pregovaračkom procesu. Grabar-Kitarović je izjavila kako Hrvatska želi otvoriti što veći broj poglavlja za pregovore te kako postoji razumijevanje i spremnost za pomoć kako bi se ubrzali mehanizmi unutar Europske komisije i ostalih tijela EU-a. 


Ministrica Grabar-Kitarović izjavila je da Hrvatska podržava stajališta Europske unije o Kosovu te da će i dalje svoju poziciju usklađivati s politikom EU-a. 


 


Više o tome : 

  • Vijeće EU:Summary note on the joint report by EU HR Javier SOLANA and EU Commissioner Olli REHN, on preparations of the future EU and international presence in Kosovo
  • Njemačko EU predsjedništvo: Informal Meeting of Foreign Affairs Ministers
  • EUobserver : EU splinter group emerges on Kosovo
  • EurActiv: Europe divided over Kosovo plan