naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kohezijska politika kako poticaj za ostvarivanje Lisabonske strategije

Europska komisija pohvalila je zemlje članice EU-a zbog pravodobnog pripremanja strateških planova za financiranje iz proračuna kohezijske politike, što je omogućilo da se trenutačno pregovara o realizaciji programa u visini od 90 posto od sredstava predviđenih za regionalnu politiku u proračunskom razdoblju od 2007. do 2013. godine. 


Povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Danuta Hübner izjavila je u ponedjeljak 2. travnja kako su pregovori Komisije sa zemljama članicama od ključnog značenja za kohezijsku politiku u ovom proračunskom razdoblju, odnosno za napore u modernizaciji regija Europske unije. Trenutačno, Europska komisija pregovara o programima čija je vrijednost veća od 311,5 milijardi eura, tako da investicije na terenu mogu početi što prije. 


Vladimir Špidla, povjerenik za zapošljavanje, socijalnu politiku i jednake mogućnosti rekao je kako nacionalne strategije razvoja regija predviđaju izravno ulaganje 200 milijardi eura u ispunjavanje ciljeva zacrtanih Lisabonskom strategijom za gospodarski rast i zapošljavanje. Od toga iznosa, 50 milijardi bit će uloženo u istraživanje i razvoj, a 70 milijardi u ljudske resurse. 


Države članice poslale su svoje dokumente koji sadrže njihove strateške prioritete – Nacionalne strateške referentne okvire - prije roka koji je istekao 5. ožujka, a koji je bio predviđen regulativama kohezijske politike.


U proračunskom razdoblju od 2007. 2013. godine EU je za kohezijsku politiku odredio 347,4 milijarde eura, što predstavlja 35 posto ukupnog europskog proračuna. Kroz kohezijsku politiku Unija nastoji smanjiti razlike u razvijenosti između europskih regija. Gospodarska i socijalna kohezija izraz je solidarnosti među državama i regijama EU-a i promiče jednake mogućnosti među ljudima.  


Europska komisija surađivala je s vladama članica EU-a u procesu pripremanja dokumenata, Nacionalnih strateških referentnih okvira, u kojima je svaka zemlja identificira specifične mjere za modernizaciju ekonomije u okviru Lisabonske strategije za rast i zapošljavanje.


 

Više o tome:

Europska komisija: Danuta Hübner: Cohesion policy 2007-2013 already on fast track to deliver growth and jobs