naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU kritizirao Australiju zbog nepotpisivanja Protokola iz Kyota

Australija i Europska unija otpočele su verbalni rat zbog borbe protiv klimatskih promjena. Australski premijer John Howard upozorio je u ponedjelajk 2. travnja da EU ne bi trebao dijeliti lekcije Australiji o borbi protiv klimatskih promjena sve dok zemlje članice EU-a ne ispune svoje obveze smanjenja emisije štetnih plinova iz okvira Protokola iz Kyota.


Odgovarajući na kritičke komentare povjerenika Europske komisije za zaštitu okoliša Stavrosa Dimasa, premijer Howard  je rekao kako glasnogovornik skupine zemalja drži Australiji prodiku zašto što još nije potpisala Protokol iz Kyota iako i velika većina zemalja u čije ime govori zaostaje za ciljanim smanjenjem emisije utvrđenim tim sporazumom. Howard je naglasio da bi gospodarstvo pretrpjelo nerazmjerno velike štete kada bi Australija jednostavno preuzela primjer Europe. 


Govoreći na panelu Ujedinjenih naroda u Bruxellesu istog dana, Dimas je kritizirao Australiju i Sjedinejne Američke Država zbog nepotpisivanje Protokola iz Kyota. Povjernik Europske komisije rekao je da Australiju u ratificiranju Protokola sprječava samo politički ponos. Govoreći o ambicijama Europske unije za smanjenje emisije štetnih plinova industrijski razvijenih zemalja za 30 posto do 2020. u odnosu na 1990. godinu, Dimas je australskim delegatima rekao kako bi ratifikacija Protokola dala poticaj nastavku međunarodnim pregovorima.  


Australija je najveći proizvođač štetnih plinova u svijetu mjereno emisijom po glavi stanovnika, većinom zato što se u proizvodnji energije oslanja na ugljen. Ankete pokazuju da ogromna većina Australaca podupire potpisivanje Protokola iz Kyota.


Europska unija i sama je priznala da zaostaje za zadanim ciljevima, a podaci objavljeni u britanskim medijima pokazuju kako su veliki zagađivači u 22 europske zemlje koji su bili odgovorni za 93 posto štetnih emisija u 2005. godini, povećali količinu emisije staklenični plinova za gotovo 1,5 posto u prošloj godini.


  

Više o tome:

  • Europska komisija: 8th Session of Working group 2 of the Intergovernmental Panel on Climate Change
  • EUobserver: EU and Australia trade insults over climate change