naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija podržala potpisivanje deklaracije o Paneuropskom naftovodu

Europska komisija podržala je potpisivanje Ministarske deklaracije o Paneuropskom naftovodu (Pan-Europen Oil Pipeline - PEOP) koji bi značajno trebao smanjiti promet tankerima te šanse da dođe do ozbiljnijeg incidenta u Bosporu, ili u Crnom, Egejskom ili Jadranskom moru. Deklaracija je potpisana u okviru Forum o energetskoj sigurnosti i suradnji koji je organiziran u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP – South-East European Coopperation Proces).   

Ovaj skup je organiziran pod temom "Jugoistočna Europa energetski most između Ruske Federacije, Mediterana, kaspijskog i srednjoistočnog područja i Europske unije". Paneuropski naftovod trebao bi povezivati rumunjsku luku Constanta na Crnom moru s Trstom u Italiji.

Deklaraciju su potpisali predstavnici Hrvatske, Italije, Rumunjske, Srbije i Slovenije te povjerenik Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs u Zagrebu u utorak 3. travnja. Naftovod će povezivati Crno more izravno s europskim kontinentalnim naftovodnim sustavom. Naftovod iz Trsta ide prema Austriji, Njemačkoj i Češkoj te je stoga od izuzetne strateške važnosti za Europsku uniju. 

Energetski Forum okupio je ministre nadležne za područje energetike zemalja sudionica SEECP-a, te predstavnike iz zemalja izvoznica energije i zemalja koje su važne zbog tranzita energije preko njihovih područja. U radu Foruma kojega je organiziralo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske, također su sudjelovali i predstavnici najvećih europskih i svjetskih energetskih kompanija, te predstavnici različitih financijskih i znanstvenih institucija iz područja energetike.

Cilj Foruma bio je raspraviti sva kritična i aktualna pitanja na području energetike. Raspravljalo se o tri glavne teme: energetskoj sigurnosti Europe, energetskim projektima zemalja članica SEECP-a, te o mogućnostima investiranja u energetsku industriju, o čemu su također govorili predstavnici banaka i drugih financijskih institucija i energetskih kompanija.

PEOP ima izuzetnu važnost za Hrvatsku koja, a u projekt bi se trebalo uložiti između 550 i 980 milijuna dolara. Direktna korist za Hrvatsku bila bi između 1,3 i 2,5 milijardi dolara. Prema procjenama, za projekt PEOP potreban je kapacitet naftovoda od 40 do 90 milijuna tona nafte godišnje, pa se očekuje izgradnja novog naftovoda s obzirom na to da postojeći naftovod Janafa ima kapacitet od 20 milijuna tona nafte godišnje.

Ostvarenjem projekta iznimno će se smanjiti broj tankera koji u ovom trenutku prometuju Jadranskim i Sredozemnim morem. Procjene su da će, usprkos jednogodišnjem kašnjenju u potpisivanju ove deklaracije, gradnja naftovoda početi 2009., a prva nafta bi trebala poteći 2012. godine. Cijena gradnje iznosit će između 2,5 i 4 milijarde dolara.

  

Više o tome :

Europska komisija : Commission gives its support to a pipeline which will limit oil pollution risks in Black and Mediterranean seas