naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EK za uvođenje jedinstvenog sustava registracije patenata

Europska komisija pokrenula je novi ciklus pregovora za uspostavu jedinstvenog sustava registracije patenata u Europskoj uniji. Cilj ovih pregovora je prekidanje 20 godina duge blokade koja šteti razvoju inovacija u Europskoj uniji.


Komisija je u utorak 3. travnja objavila planove za uspostavu jedinstvenog sustava registracije patenata u Europskoj uniji kojim bi se zamijenilo postojeće propise članica i omogućilo značajnu uštedu troškova. Planovi su dio nastojanja Europske unije da snizi troškove poslovanja u Europi i potakne inovacije, čime bi Unija uhvatila korak s ostalim značajnim svjetskim regijama na tom području. 


Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Charlie McCreevy izjavio je kako je novi sustav nužan budući da su patenti pokretači inovacija, rasta i konkurentnosti.  


Europska unija zaostaje za Japanom i Sjedinjenim Američkim Državama na području registracije patenata zbog sporosti i skuposti sustava. Prema Unijinom sustavu patent mora biti preveden na jezike ugovornih strana kako bi postao pravno valjan. Različiti sustavi registracije patenata u Uniji povećavaju troškove i izvor su pravne nesigurnosti jer se patenti registriraju na sudovima. Postupak registracije može stajati između 50 tisuća i milijun eura, što ga čini preskupim za mala i srednja poduzeća. 


Trenutno kompanije i pojedinci u 13 zemalja članica koje su povezale svoje nacionalne sustave za prijavu patenata plaćaju njihovu registraciju 13 puta skuplje nego u Japanu odnosno 11 puta skuplje nego u SAD-u.


  

Više o tome:

  • Europska komisija: Patents: Commission sets out vision for improving patent system in Europe
  • EUobserver:  EU-wide patent scheme back on the agenda