naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pozvao na mirno rješenje političke krize u Ukrajini

Njemačko EU predsjedništvo pozvalo je na ''umjerenost'' i '' odgovornost'' u Ukrajini u rješavanju političke krize koja bi mogla destabilizirati jednog od najvećih susjeda Europske unije na istoku. Njemačko predsjedništvo pozvalo je u priopćenju  sve političke snage da riješe svoje razlike u unutarnjoj politici na način da se poštuju ustav i demokratska pravila. 


U priopćenju objavljenom u utorak 3. travnja također se ističe nada kako kriza u Ukrajini neće utjecati na odnose između Bruxellesa i Kijeva. Njemačko predsjedništvo EU-a u svom priopćenju izražava zabrinutost zbog sadašnje krize koja iziskuje "umjerenost i volju za kompromisom svih stranaka". Europska unija i Ukrajina pokrenule su pregovore o novom trgovinskom sporazumu u ožujku.  


Tisuće pristalica političkih oponenata predsjednika Viktora Juščenka i premijera Viktora Janukoviča okupile su se ispred Verkovne Rade, ukrajinskog parlamenta u Kijevu. Političke krize nastala je nakon što je proeuropski orijentirani predsjednik Viktor Juščenko raspustio parlament i raspisao izbore za svibanj. Ovu odluku ukrajinski predsjednik donio je nakon optuži da je Janukovič potplaćivao parlamentarce za prelazak u njegov politički tabor.Europska komisija također je pozvala sve političke snage da surađuju i pronađu miroljubivo rješenje trenutačne situacije. Glasnogovornica europske povjerenice za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner je podsjetila na važnost političke stabilnosti za nastavak procesa reformi.

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU urges calm as Ukraine tension mounts
  • EurActiv: Ukraine heading towards new elections