naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU postigao dogovor o provedbi financijske perspektive za 2007-2013.

Nakon 15 mjeseci blokade, Europska unija konačno je postigla dogovor o tome kako provesti kompromis o Financijskoj perspektivi za razdoblje 2007-2013. postignut na summitu u prosincu 2005., po kojemu će se u tom razdoblju značajno smanjiti britanski rabat.


EU je konačno postigao dogovor na sastanku veleposlanika održanom u utorak 3. travnja u Bruxellesu, a on bi bez rasprave trebao biti potvrđen na sljedećem sastanku europskih ministara, vjerojatno na sastanku ministara vanjskih poslova 23. travnja, rekao je jedan izvor. 


Glasnogovornik britanskog ministarstva financija potvrdio je da je postignut sporazum. "Dogovorili smo se o pojedinostima provedbe sporazuma o Financijskoj perspektivi koji su postigli šefovi država i vlada u prosincu 2005.", rekao je glasnogovornik. 


Na summitu u prosincu 2005., britanski premijer Tony Blair, tadašnji predsjedavajući EU, prihvatio je nakon višesatnih pregovora da Velika Britanija odustane u razdoblju 2007-2013. od oko 10,5 milijardi rabata na koji su Britanci od 1984. imali pravo, a ishodila ga je tadašnja premijerka Margaret Thatcher. 


Međutim, od 2005. kada je postignut dogovor London je blokirao njegovu provedbu, pojašnjavajući to razlikama u interpretaciji izračuna rabata. 


Kako se ocjenjuje u Bruxellesu, London je prihvatio dogovor velikim dijelom zbog dogovora o jednom drugom pitanju koji je postignut 19. ožujka - Velika Britanija je dobila izuzeće koje je tražila na provedbu pravila o prikupljanju poreza na dodanu vrijednost (PDV) na neke elektroničke proizvode. 


Međutim, Britanci kažu da dogovor o PDV-u nema nikakve veze s jučerašnjim dogovorom. "Nema nikakve povezanosti između ta dva pitanja", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva financija. 


Hina