naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski istraživački prostor za društvo znanja

Europska komisija predstavila je u srijedu 4. travnja prijedlog za uspostavu Europskog istraživačkog prostora za bolju iskorištenost znanstvenog potencijala u Europi. Komisija je objavila Zelenu knjigu "Europski istraživački prostor: nove perspektive", u kojoj su predstavljeni problemi i izazovi znanstvenog istraživanja u Europi, od fragmentacije i nedovoljnog investiranja do rastuće globalizacije znanosti i tehnologije.


Ulaganje u znanje ključno je za postizanje ekonomskih i socijalnih ciljeva zadanih Lisabonskom strategijom za rast i zapošljavanje. Javne konzultacije o ovom dokumentu Europske komisije bit će otvorene do kolovoza, nakon čega će Komisija u 2008. godini predložiti konkretne prijedloge za Europski istraživački prostor. 


Povjerenik Europske komisije zadužen za znanost i istraživanje Janez Potočnik da kako Europski istraživački prostor predstavlja temelj na kojem se mora graditi društvo znanja. 


Zelena knjiga Europske komisija temelji se na mobilnost kompetentnih istraživača, integriranju i umrežavanju istraživačke infrastrukture, razvoju istraživačkih institucija, učinkovitoj razmjeni znanja, koordinaciji istraživačkih programa i otvaranju Europskog istraživačkog prostora prema svijetu. 


Europska unija je postavila za cilj da za istraživanje i razvoj izdvaja 3 posto BDP-a, od čega bi dvije trećine dolazile iz privatnog sektora. Međutim, EU je još daleko od cilja: prema posljednjim podacima iz 2005. izdvaja se 1,8 posto BDP-a. U slučaju da zemlje članice ispune ciljeve koje su utvrdile u svojim nacionalnim programima, do 2010. godine izdvajanje za znanost i istraživanje popelo bi se na 2,6 posto BDP-a. 


Europa zaostaje za Sjedinjenim Državama i Japanom po ulaganju privatnog sektora u znanost i istraživanje. U 27 zemalja članica EU-a, na privatni sektor u ukupnim investicijama za znanost i istraživanja otpada 55 posto - u Sjedinjenim Državama 64 posto, a u Japanu 75 posto. 


U Europskoj uniji oko 37 posto istraživača zaposleno je na sveučilištima, a u Sjedinjenim Državama samo 15 posto, u Japanu 26 posto. U Japanu i Sjedinjenim Državama većina istraživača radi u poslovnom sektoru, 70 odnosno 80 posto, a u Europi samo 50 posto. EU na tisuću zaposlenih ima 5,4 istraživača, dok ih Japan ima 10, a Sjedinjene Države 9.


Komisija ističe da u EU-u poslovni subjekti imaju poteškoća u stvaranju partnerskih odnosa sa sveučilištima, pogotovo kada je riječ o prekograničnom partnerstvu. Jedna od većih zamjerki jest i nekoordiniranost između nacionalne i regionalne razine u financiranju projekata.  

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission unveils its vision for the future of the European Research Area
  • EurActiv: European Research Area 'relaunched'