naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovačka na putu uvođenja eura u 2009.

Slovačka je na putu uvođenja jedinstvene europske valute eura u 2009., objavila je u četvrtak 5. travnja u svojem izvješću Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD). 


"Slovačka je dobro pozicionirana za ispunjenje uvjeta za usvajanje eura u 2009.", navodi OECD u svojem izvješću.


U tom se izvješću dalje navodi kako se zahvaljujući smanjenju proračunske potrošnje manjak u 2007. u slovačkom proračunu očekuje u visini 2,9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). To predstavlja ispunjenje jednog od ključnih kriterija za uvođenje eura prema pravilima za članice eurozone, a kojima je gornja dopuštena granica manjka utvrđena u visini tri posto BDP-a. 


I stopa inflacije u toj novoj članici EU, stoji dalje u izvješću, bit će ispod gornje granice koju zahtijeva EU. Nadalje, u OECD-ovom se izvješću Slovačka pozdravlja i zbog visoke stope rasta gospodarstva i smanjenja nezaposlenosti.


Koalicijska vlada na čelu s premijerom Robertom Ficom opetovano je istaknula svoju predanost usvajanju eura u 2009. kao što je planirala vlada njegova prethodnika Mikulasa Dzurinde. Reforme koje je tadašnja vlada provela pomogle su priključenju te zemlje Europskoj uniji i NATO-u prije tri godine.  


Hina

Više o tome:

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak: Economic survey of the Slovak Republic 2007