naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Građani EU-a ne znaju puno o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici

Čak 54 posto građana Europske unije nikad nije čulo za Zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a, skraćeno nazvanu CAP, pokazala je anketa Eurobarometera. 


Od 43 posto ispitanika koji znaju bar nešto o CAP-u, 34 posto njih "ne zna točno o čemu se radi" a samo devet posto zna što se krije iza tog pojma. 


Najupućeniji su Francuzi, kojih je 64 posto čulo za CAP ili točno zna o čemu je riječ. Na drugom su mjestu Irci (61 posto upućenih u CAP), a na trećem Poljaci (60 posto "znalaca"). Najslabiju upućenost pokazali su ispitanici u Malti, Estoniji, Češkoj i Mađarskoj. 


Većina ispitanika izjavila je da se općenito slabo razumije u poljoprivredne teme, pri čemu je 26 posto njih izjavilo da se smatra potpuno neinformiranima o zbivanjima na tom području, 46 posto njih "nije baš dobro informirano" a samo njih 24 posto smatra se "vrlo ili prilično dobro informiranima". 


Među pojedinim članicama EU najboljim se poznavateljima poljoprivredne tematike smatraju Danci, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Finci i Poljaci. 


S druge pak strane Europljani načelno pripisuju veliku važnost poljoprivredi i seoskim područjima. Čak 88 posto ispitanika smatra ih važnima odnosno jako važnima za budućnost Starog kontinenta. Oko te ocjene vlada visoka razina suglasnosti u EU a isti su rezultat pokazale i ranije Eurobarometerove ankete. 


Najvažnija je zadaća poljoprivrednika, po mišljenju građana EU, opskrba stanovništva zdravim i sigurnim proizvodima. Dvije trećine ispitanika izrazilo je zadovoljstvo i reformom CAP-a, smatrajući opravdanim i smanjenje subvencija u slučaju nepoštivanja propisa o zaštiti životinja i okoliša. 


Aktualna proračunska sredstva za poljoprivredu, na koja otpada čak 40 posto proračuna EU, smatra opravdanima 45 posto ispitanika, dok ih 15 posto smatra nedostatnima a 16 posto previsokima. Pritom 32 posto ispitanika priželjkuje da EU i ubuduće izdvaja podjednako velika sredstva za poljoprivredu, 26 posto njih priželjkuje njihovo povećanje a 17 posto smanjenje. 


Eurobarometer je proveo anketu između studenog i prosinca 2006., obuhvativši njome 25 tisuća građana EU.


Hina

Više o tome:

Europska komisija: Europeans, Agriculture and the Common Agricultural Policy