naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU objavljuje svemirsku politiku prije ljeta

Nakon dvije godine političkih pregovaranja, EU napokon će objaviti nacrt zajedničke svemirske politike 27 zemalja članica koja će uključivati i korištenje svemira u vojne svrhe. Prema web portalu defensenews.com. Njemačka bi do kraja svog predsjedanja Europskom unijom u lipnju trebala predstaviti Europsku svemirsku strategiju. 


Strategija se neće fokusirati samo na komercijalan svemirski sektor, već će se baviti i korištenjem svemira u vojne svrhe kao mogućnošću zadržavanja nacionalnih vojnih satelitskih programa. Naime, ekonomski pritisak mogao bi prisiliti zemlje članice da intenziviraju napore na razvoju "zajedničkog vojnog satelitskog okruženja". 


Zajednička svemirska politika EU-a trebala je biti pokrenuta do kraja 2005., nakon što je Europska komisija u svibnju te godine definirala njezine ključne elemente. U tom dokumentu Komisija je utvrdila da EU treba industrijsku politiku u tom sektoru radi razvoja potrebnih tehnologija i globalno konkurentne svemirske industrije; međunarodnu suradnju u skladu sa širim geopolitičkim ciljevima i učinkovito svakodnevno djelovanje svemirskih sustava; i treće, političke instrumente za ulaganje u programe i osiguranje njihova učinkovita upravljanja. 


Međutim, ove ideje nisu realizirane zbog internih sukoba, uključujući sukob između Europske komisije i Europske svemirske agencije oko toga kako bi svemirskim inicijativama trebalo upravljati. Slični nesporazumi između zemalja članica i kompanija odgodio je realizaciju do sada najvećeg europskog tehnološkog projekta - sustava satelitske navigacije Galileo. 


Uspostava globalne mreže 30 navigacijskih satelita i zemaljskih stanica, koja bi trebala okončati ovisnosti Europske unije o američkom Sustavu za globalno pozicioniranje (GPS), zbog toga će biti odgođena do 2012. godine.  


 


Više o tome: 

EUobserver: EU expected to unveil space policy before summer