naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Svečanost dodjele Globusa za energiju u Europskom parlamentu

Europski parlament upriličit će u srijedu 11. travnja svečanost dodjele Globusa za energiju, prestižne nagrade za postignuća na području energetike i zaštite okoliša. Nagrade se dodjeljuju prijekima iz cijelog svijeta a podijeljene su pet kategorija: Zemlja, Vatra, Voda, Zrak i Mladi.

Globus za energiju nagrada je za postignuća na području iskorištavanje obnovljivih izvora energije i borbe protiv globalnog zatopljenja. Globuse će uručiti predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Pöttering, američki glumac Martin Sheen, UN-ova ambasadorica dobre volje Waris Dirie, bivši indijski ministrica za zaštitu okoliša Maneka Gandhi i frontman grupe "Bee Gees" Robin Gibb, koji će simbolično predstavljati Europu, Ameriku, Afriku, Aziju i Australiju.  

Prije večernje svečanosti, odbor EP-a za industriju, istraživanje i energiju održat će okrugli stol na kojem će se raspravljati o razvoju energetike u budućnosti, a rad okruglog stola nastavit će se i u četvrtak pod radnim nazivom "Cool energy for Yourope". 

Predsjednik Europskog Parlamenta Hans-Gert Pöttering izjavio je na summitu Europskog vijeća prošlog mjeseca u Bruxellesu kako je u borbi protiv globalnog zagrijavanja potrebna 'nova industrijska revolucija', a Europska unija trebala bi preuzeti vodeću ulogu u razvoju strategije globalne suradnje.

Europski parlament je domaćin svečanosti dodijele Globusa za energiju u 2007. godini u sklopu kampanje za podizanje svijesti građana Europske unije o važnosti većeg iskorištavanja energije iz obnovljivih izvora i borbe protiv globalnog zatopljenja. 

 

Više o tome:

Europski parlament: The European Parliament hosts the Energy Globe Award 2007 to contribute to a 'new industrial revolution'