naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predstavila Crnomorsku sinergiju

Europska komisija objavila je u srijedu 11. travnja novu inicijativu za suradnju Europske unije s crnomorskom regijom u okviru Europske politike dobrosusjedstva. Cilj Crnomorske sinergije je razvoj suradnje između crnomorskih zemalja te suradnje između Unije i crnomorske regije. Ovom inicijativom implementiran je prijedlog Europske komisije od prosinca prošle godine o uvrštavanju regionalne politike u Europsku politiku dobrosusjedstva. 


Zajedno s bilateralnim politikama EU-a prema zemljama obuhvaćenim Europskom politikom dobrosusjedstva, s procesom pristupanja Turske u EU i strateškim partnerstvom s Rusijom, Crnomorska sinergija trebala bi upotpuniti napore koje je Europska unija dosada poduzimala na promicanju stabilnosti i reformi u zemljama koje okružuju Crno more. Crnomorska sinergija nadopunjuje lanac okvira regionalne suradnje u susjedstvu Europske unije zajedno s Euro-mediteranskim partnerstvom i Sjevernom dimenzijom. 


Povjerenica Europske komisije zadužena za vanjske odnose i europsku politiku dobrosusjedstva Benita Ferrero-Waldner rekla je kako je nakon pristupanja Bugarske i Rumunjske Europska unija postala dio crnomorske regije. Ferrero-Waldner je dodala  kako je došao trenutak da se politička pozornost usmjeri na regionalnu razinu i da se ožive procesi koji su u tijeku, otvaranjem dodatnog prostora za suradnju s Rusijom, Turskom i europskim istočnim partnerima. Povjerenica EK-a je istaknula kako očekuje da će Crnomorska sinergija pridonijeti stvaranju bolje klime za rješavanje 'zamrznutih sukoba' u regiji. 


Europska politika dobrosusjedstva (ENP) pokrenuta je 2004. godine i uključuje 16 susjednih zemalja na južnim (Alžir, Egipat, Jordan, Izrael, Libanon, Libija, Maroko, Sirija, Tunis i Palestinska samouprava) i istočnim (Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina) granicama EU, te joj je svrha regulirati odnose EU s tim zemljama kao i stvoriti sustav kooperacije i perspektivne suradnje na političkom i ekonomskom planu, te na području sigurnosti.


  


Više o tome:

Europska komisija: Black Sea Synergy – bringing the region closer to the EU