naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Regionalni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova

Jugoistočna Europa kao zona pravde, slobode i sigurnosti u interesu je razvitka i demokratske stabilnosti regije i njezina doprinosa procesu širenja Europske unije, kazao je u petak 13. travnja u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader otvarajući regionalni skup. 


Sanader je s povjerenikom Europske komisije za pravosuđe, slobodu i sigurnost Francom Frattinijem te s posebnim koordinatorom Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhardom Busekom otvorio jednodnevni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), kojim 2007. predsjeda Hrvatska. 


Sudjelovanje povjerenika Frattinija ukazuje na "važnost" koju EK pridaje regionalnoj suradnji u području pravosuđa i unutarnjih poslova, ali i "spremnost i otvorenost EK da svojim iskustvom i znanjem pomogne u ostvarenju zajedničkog cilja", naglasio je Sanader. 


"A taj zajednički cilj je jugoistočna Europa kao zona pravde, slobode i sigurnosti, u interesu razvitka demokratske stabilnosti naših zemalja kao bitnih sastavnica našeg doprinosa procesu širenja EU", rekao je hrvatski premijer. "Ostatak Europe gleda ovu regiju sa zanimanjem i želi vidjeti njezin uspjeh", kazao je povjerenik EK i njezin potpredsjednik Frattini, naglasivši da "put prema Europi traži reforme, ali ne radi Bruxellesa, već radi demokracije i stvaranja konkurentnijeg gospodarstva". 


Kao dio platforme za regiju zapadnog Balkana, EK je promicala mrežu državnih  odvjetništava zemalja članica te regije koja bi trebala olakšati  borbu protiv organiziranog kriminala i kazneni progon prekograničnih kaznenih djela, rekao je Frattini. Također je istaknuo važnost borbe protiv korupcije koju treba provesti, kako je rekao, zakonodavnim reformama u državama članicama regije. 


"Potreban je nulti stupanj tolerancije korupcije na svim razinama javne uprave", rekao je Frattini koji je najavio da priprema novi europski prijedlog za iskorjenjivanje postojećih veza između korupcije i pranja novca i tajnosti bankovnih podataka. Naglasio je također važnost funkcionalnog, neovisnog sudskog sustava koji nije samo stup demokratskog društva već ima ključnu važnost za gospodarski razvitak svih zemalja.  


Reforma pravosuđa jedan je od ključnih elemenata za približavanje zemalja kandidata EU, a regionalna suradnja je potrebna da bismo to činili uspješno, rekao je u uvodnim riječima posebni koordinator Pakta o stabilnosti Busek. Pet je važnih mehanizama borbe protiv organiziranog kriminala, naglasio je Busek.  


To su borba protiv prekograničnog kriminala, što čvršća suradnja direktora policija, sustav borbe protiv krađa vozila u suradnji s Europolom i Interpolom, borba protiv korupcije razmjenom iskustava i edukacijskim seminarima, te mehanizmi borbe protiv ilegalne imigracije koji su povezani s aktivnostima mreže organiziranog kriminala.  


U uvodnom govoru, rumunjski premijer Calin Popescu Tariceanu naglasio je važnost reforme pravosuđa i borbu protiv kriminala i korupcije koju je njegova zemlja uspješno počela u procesu priprema za članstvo u Europskoj uniji kojoj je pristupila u siječnju 2007., te je također naglasio važnu ulogu regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala u Bukureštu.


Hina