naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europsko istraživanje o znanju stranih jezika

Europska komisija objavila je u petak 13. travnja pokretanje Europskog istraživanja o jezičnim sposobnostima, odnosno poznavanja prvog i drugog stranog jezika u zemljama članicama Europske unije.  


Na summitu Europskog vijeća u Lisabonu 2000. godine utvrđeni su strateški ciljevi Europske unije u prvom desetljeću 21. stoljeća i istaknuta važnost povećanja mobilnosti Europljana i jačanja njihovih lingvističkih sposobnosti. Na summitu u Barceloni 2002. godine Europska unija pozvala je na konkretne akcije kojima bi se poboljšalo znanje bazičnih vještina, posebno učenjem najmanje dva strana jezika od rane dobi i uspostavom indikatora jezične kompetencije. 


Ovim istraživanjem će se testirati znanje stranih jezika kod učenika na kraju obaveznog obrazovanja. U prvom krugu testiranja koji bi trebao početi početkom 2009. godine mjerit će se vještine čitanja, slušanja i pisanja dva strana jezika. Ta dva jezika moraju biti među pet jezika koji se najviše govore u Uniji: engleski, francuski, njemački, španjolski i talijanski.


Podaci iz istraživanja dat će informacije o jezičnoj kompetenciji među mladima u Europskoj uniji, a ta će informacija pomoći nadležnima u svim zemljama članicama da poboljšaju poučavanje stranih jezika. 


Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu i mlade Jan Figel izjavio je kako cilj tog jezičnog indikatora nije pojedinačno rangirati zemlje već identificirati učinkovite prakse u učenjima jezika kako bi se ojačala razmjena dobrih iskustava između zemalja članica EU-a. 


Usvajanjem ovog dokumenta na Vijeću, koje je predviđeno za 25. svibnja 2007., otvorit će se put Komisiji da pokrene europsko istraživanje u svim zemljama članicama početkom 2009. godine.


  


Više o tome:


Europska komisija: First European Survey on Foreign Languages Skills