naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Priči o diskriminaciji osvojila EU nagradu za novinarstvo

Prvu nagradu na ovogodišnjoj dodjeli nagrade za novinarstvo Europske unije koja se dodjeljuje pod motom "Za raznolikost, protiv diskriminacije" osvojila je priča o izrabljivanju stranih radnika u talijanskoj pokrajini Pugliji. Drugu i treću nagradu osvojili su novinari iz Mađarske i Belgije, dok je novinarka iz Finske nagrađena posebnom nagradom za mlade novinare. 


Ovom nagradom Europska komisija odaje priznanje novinarima koji svojim radom pridonose boljem razumijevanju raznolikosti i diskriminacije. Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Vladimir Špidla rekao je kako se uloga medija u podizanju svijesti o ovim važnim pitanjima ne može se podcijeniti.


Prva nagrada, putovanje vrijedno 4.500 eura, dodijeljena je Fabriziju Gattiju za članak "Bio sam rob u Pugliji", objavljen u časopisu L'Espresso u kojem autor upoznaje javnost s teškom situacijom radnika u južnoj Italiji. Njihovo stanje Gatti je usporedio s ropstvom. Ocjenjivački sud za dodjelu nagrada ocijenio je kako Gatti, predstavljajući se kao radnik migrant, svojim istraživanjem i živopisnom naracijom prikazuje tešku situaciju drugorazrednih građana Europe koji su izloženi teškoj diskriminaciji zbog svojeg podrijetla. 


Drugu nagradu, putovanje vrijedno 3000 eura, dobio je mađarski novinar Miklos Hargital za priču o diskriminaciji Roma, a treću, putovanje vrijedno 2000 eura, belgijska novinarka Petra Sjouwerman, dopisnica De Morgena iz Skandinavije, za priču o integraciji autističnih osoba. Posebnu nagradu za mlade novinare, putovanje vrijedno 2500 eura, za kandidate do 28 godina, dobila je Finkinja Henna Helne za članak o integraciji žena i višestrukoj diskriminaciji s kojom se susreću zbog svoje dobi, spola i podrijetla. 


Ove godine po prvi će put biti dodijeljena i specijalna nagrada za obilježavanje Europske godine jednakih mogućnosti a sve. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Undercover tale of discrimination wins EU press award