naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europsko proljeće 2007.

Od 26. ožujka do 30. lipnja 2007. učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola diljem Europe obilježavaju Europsko proljeće 2007. (Spring Day for Europe 2007) s posebnim osvrtom na 9. svibnja - Dan Europe. Ove godine Europska unija slavi rođenda  – 50 godina od potpisivanja Rimskih ugovora na temu ' Zajedno od 1957.' (Together since 1957).

Spring Day  je godišnja građanska inicijativa s ciljem razvijanja svijesti, rasprava, promišljanja i učenja o Europskoj uniji i o budućnosti Europe. Posebice je važan glas mladih, sadašnjih i budućih građana Europe. Promiču se vrijednosti sloboda, demokracija, jedinstvo, solidarnost, mir, ljudska prava, sudjelovanje u javnom životu, zaštita okoliša. Projekt je oslonjen na web s osnovnim ciljem pomaganja nastavnicima osnovnih i srednjih škola i drugim sudionicima u pronalaženju načina za poticanje svojih učenika na promišljanje sto znaci biti mladi građanin Europe i uporabu novih informatičkih tehnologija u školama.

Od rujna 2004. godine Hrvatska je, kao zemlja kandidat, ušla u projekt Spring Day koji organizira European Schoolnet  sa sjedištem u Bruxellesu uz podršku Europske komisije. U projektu sudjeluje 27 članica Europske unije i zemlje koje su kandidati. Svaka zemlja ima svoga predstavnika, odnosno pedagoškoga savjetnika, i većina ih ima tzv. ‘National liaison' koji surađuje u projektu i radi na njegovoj promociji.  

Hrvatske škole i svi zainteresirani pozvani su da se uključe, pokažu svoj identitet i učine da se njihov glas čuje i izvan granica domovine, te da i oni sudjeluju u stvaranju zajedničke budućnosti u ujedinjenoj Europi. Svi koji žele sudjelovati mogu se prijaviti na http://www.springday2007.net/ . 

Prijavom za ovaj projekt svim sudionicima omogućuje se organiziranje rasprava i proslava u školi kao i sudjelovanje u raznolikim aktivnostima, natjecanjima, didaktičkim igrama i drugim izvorima te on-line razgovorima koje se objavljuju na Portalu. Prijava, 2 fotografije i kratko izvješće o proslavi / aktivnosti objavljuju se na Spring Day 2007 Portalu. Aktivnim sudjelovanjem u projektu svaka škola dobiva priznanje Europske komisije.  

Tisuće škola diljem Europe već sudjeluje u organiziranju i izvođenju različitih aktivnosti. Pridružite se tisućama škola diljem Europe u ovom jedinstvenom europskom projektu!

 

Informacije o prijavama:

Spring Day 2007: Pedagogical Advisors