naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ublažen vizni režim za zemlje zapadnog Balkana

Građani četiriju balkanskih zemalja moći će ubuduće jeftinije i jednostavnije dobivati vize za ulazak u Europsku uniju. Zemlja kandidatkinja za članstvo u Uniji Makedonija je u petak 13. travnja u Bruxellesu potpisala sporazum  koji će ublažiti vizni režim, čemu su se u subotu pridružile Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora koje su sporazum potpisale ne marginama sastanka ministara pravosuđa i unutarnjih poslova održanom u Zagrebu. 

Prema sporazum građani ovih četiriju zemalja plaćat će 35 eura za tzv. Schengen vizu, umjesto dosadašnje cijene od 60 eura utvrđene prošle godine. Poslovni ljudi, studenti i novinari imat će jednostavniju proceduru za dobivanje vize, dok diplomati uopće neće trebati vizu za uzlazak u Schengensku zonu u kojoj se nalazi 15 ''starih'' članica EU-a bez Irske i Velike Britanije te Island i Norveška koje nisu članice Unije. Sporazumom je također utvrđena readmisija građana kojom su četiri zemlje zapadnog Balkana prisiljene prihvaćati svoje građane koji se u Uniji zateknu ilegelno. 

Povjerenik Europske komisije pravosuđe, slobodu i sigurnost  Franco Frattini izjavio je kako je novi ugovor pokazatelj sve bliže suradnje  između zemalja zapadnog Balkana i Europske unije. EU želi ovim sporazumom stabilizirati regiju i potaknuti daljnje reforme u pravosuđu i gospodarstvu.  

Međutim, Srbija koja je otpočela pregovore za ublažavanje viznog režima u isto vrijeme kad i njezini balkanski susjedi, još nije završila pregovore s Europskom unijom. Prema pisanju srpske novinske agencije FoNet, Srbija nije zaključila sporazum s EU-om zbog protivljenja prihvaćanja građana Srbije koji trebaju biti protjerani iz Unije zbog ilegalnog boravka. Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn izrazio je žaljenje zbog neuključivanja Srbije u novi vizni režni. 

 

Više o tome:

EUobserver: Balkan travellers to get cheaper EU visas