naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavnik Komisije: HEP treba postati regionalni igrač

Hrvatska elektroprivreda (HEP) treba postati regionalni igrač ako želi opstati na tržištu, rekao je u utorak 17. travanj u Bruxellesu predstavnik Europske komisije. 


"HEP treba gledati u budućnost i postati regionalni igrač, ako želi opstati na tržištu", rekao je Brendan Devlin iz Opće uprave Europske komisije za promet i energiju na dvodnevnom interparlamentarnom kolokviju o energiji na kojem sudjeluju zastupnici Europskog parlamenta i njihovi kolege iz triju kandidatskih zemalja - Hrvatske, Makedonije i Turske. Iz Hrvatske su sudjelovali zastupnici Krešimir Ćosić i Marko Širac.


Hrvatska bi zbog svog položaja, resursa i ljudskog kapitala mogla imati veliku ulogu u osiguranju opskrbe energijom u svom susjedstvu, rekao je Devlin, dodajući da je Italija najveći sezonski uvoznik električne energije, u razdobljima kada potrošnja dostiže maksimum.  


"Ako se HEP razdvoji na proizvodnju i distribuciju, tada biste mogli imati čvrst sustav koji bi mogao podmirivati vršnu potražnju u Sredozemlju", rekao je Devlin, dodajući da je sada pitanje hoće li "Hrvatska postati Švicarska zapadnog Balkana" i osiguravati opskrbu svojih susjeda električnom energijom. 


Zastupnik Krešimir Ćosić je rekao da Hrvatska čini sve što može da HEP kroz proces transformacije i restrukturiranja, kroz nove investicije, postane instrument regionalnog značaja, a ne institucija koja brani domaće tržište.  


Ćosić je dvodnevni kolokvij, koji je počeo u ponedjeljak, ocijenio vrlo korisnim. "Ove su rasprave bile korisne kako bi se potpunije sagledala pozicija Hrvatske u okviru europske energetske strategije", rekao je.    


Zastupnik Ćosić je u svom istupu istaknuo i važnost nedavno potpisanog Memoranduma o razumijevanju za projekt PEOP-a (Pan-Europaen Oil Pipiline), naftovoda kojim bi se transportirala nafta iz kaspijskog područja na europska tržišta. Ruta naftovoda prolazila bi kroz Rumunjsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju u dužini od  1856 kilometara, od čega na Hrvatsku otpada 435 km. 


"PEOP je važan projekt koji obećava i treba se učiniti sve da se što je moguće prije dođe do faze realizacije", rekao je Ćosić. Što se tiče sektora plina, Ćosić je istaknuo važnost projekta izgradnje terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku.


Predstavnik Komisije Devlin istaknuo je u svom istupu problem neplaćanja računa za potrošenu električnu energiju u jugoistočnoj Europi.  Hrvatska s tim nema problema, ali primjerice u Turskoj je ustanovljeno da čak milijun i trista tisuća kućanstava ne plaća struju. Takvi problemi su naglašeni i u Albaniji i Bosni i Hercegovini. Prema Devlinu, nelogično je da se plaćaju računi za mobitele, a ne za potrošenu električnu energiju. "Socijalna politika se ne može voditi neplaćanjem računa za električnu energiju", rekao je Devlin. 


Hina