naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ključna uloga malog poduzetništva za poticanje rasta i zapošljavanja

U Stuttgartu je pod pokroviteljstvom Europske komisije 16. i 17. travnja održana četvrta europska konferencija o obrtništvu i malom poduzetništvu. Na konferenciji pod nazivom ''Izazovi i mogućnosti za obrt i malo poduzetništvo'' istaknuta je izuzetna važnost malih gospodarskih subjekata za razvoj ekonomije Europske unije, odnosno za poticanje rasta i zapošljavanja.  


U radu konferencije sudjelovali su njemačka kancelarka i predsjednica Europskog vijeća Angela Merkel, potpredsjednik Europske komisije zadužen za industriju i poduzetništvo Günter Verheugen, njemački ministar gospodarstva i tehnologije Michael Glos te premijer njemačke savezne države Baden- Württemberg Günter H. Öttinger.  


Sudionici konferencije usvojili su deklaraciju čiji zaključci su upućeni europskim, nacionalnim i regionalnim vlastima te poslovnom sektoru. Europska komisija također je pokrenula novi web portal na kojem će bit objavljivane sve informacije o aktivnostima EU-a za poticanje malog i srednjeg poduzetništva. 


Rad konferencije usredotočio se na tri ključne teme: stručnost za budućnost, razvoj novih tržišta te unaprjeđenje poslovnog okruženja. Cilj ove konferencije je pomoći u oblikovanju odgovarajućih mjera na europskom, nacionalnom i regionalnim razinama kako bi male tvrtke postale konkurentnije. 


Konferencija se bavila i pitanjima daljnje promidžbe i jačanja vitalne uloge obrta i malih poduzeća kao dinamičnih pokretača gospodarstva, kako ne bi zaostajali s inovacijama, za što je od ključne važnosti razvoj stručnosti, bolje norme te lakši pristup bankarskim zajmovima i jamstvima za pokretanje poslovanja i širenje. 


Potpredsjednik Komisije Günter Verheugen izjavio je kako je malo i srednje poduzetništvo glavni pokretač rasta i zapošljavanja u Europi. Verheugen je dodao da zbog toga Europska komisija poduzima odlučne korake kako bi se osiguralo da potrebe toga sektora budu ugrađene u temelje svih politika EU-a.Obrtništvo i malo poduzetništvo od iznimnog su značaja za lokalne zajednice i najperspektivniji izvor novih radnih mjesta, inovacija, gospodarske dinamičnosti, te veće socijalne uključenosti u  Europskoj uniji. Trenutno tvrtke s manje od 10 zaposlenih proizvode više od 20 posto europske dodane vrijednosti te zapošljavaju oko 50 milijuna građana Europske unije.  


 

Više o tome:

  • Europska komisija: Conference underlines crucial role of small enterprises and crafts for growth and jobs
  • Europska komisija: "SMEs are drivers for growth in European regions"