naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Izvješće „Balkan u budućnosti Europe“


Poslije prvog sastanka na vrhu između predstavnika Unije i zemalja zapadnoga Balkana, održanog u Solunu u lipnju 2003. godine, postalo je izvjesno da Unija želi integrirati Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. Izvješće Međunarodne komisije o Balkanu (International Commission on the Balkans), sastavljene od stručnjaka i političara (objavljeno 12. travnja 2005.) analizira što znači ta obveza koju je Unija preuzela za nju samu i za zemlje regije. Hrvatsku se uzima za uzor koji bi trebale slijediti druge zemlje koje žele dobiti status kandidatkinja i ući u članstvo, a u uvodu izvještaja ističe se da se analize u studiji odnose pretežno na ostale četiri zemlje.


Pod nazivom „Balkan u budućnosti Europe“ izvješće tvrdi da je regija zapadnoga Balkana podjednako blizu i daleko od uspjeha. Iz faze u kojoj dominiraju protektorati i slabe države, regija bi trebala zakoračiti u fazu pristupanja Europskoj uniji kako ne bi postala mračnim kutom Europe. Stoga Komisija poziva na smjelu strategiju, koju bi trebala provesti Europska unija i koja bi predvidjela priključivanje svih zemalja zapadnoga Balkana tijekom sljedećeg desetljeća, tvrdeći da svaka druga politička opcija dovodi u pitanje smisao europskoga integracijskog projekta.

U studiji se također predlaže razvoj strategija za dobivanje statusa kandidata i prijama u članstvo, kakve bi trebala donijeti svaka pojedina zemlja. Uz to, preporučuje se da sve zemlje prirede tzv. road maps za pristupanje EU do sastanka na vrhu između predstavnika Unije i balkanskih zemalja 2006. godine. Izvješće poziva i na ukidanje međunarodnih protektorata, tvrdeći da u Bosni i Hercegovini više nema potrebe za institucijom Visokog povjerenika te da ta zemlja treba započeti pregovore za članstvo što će potaknuti nužne ustavne promjene. Deset godina nakon Daytonskog sporazuma došlo je vrijeme za ukidanje Bonskih ovlasti, koje Visokom povjereniku daju mandat da poduzima niz mjera koje zadiru u suvereno upravljanje državom. Autori izvješća smatraju da bi ukidanje ovlasti izazvalo niz promjena u političkom sustavu, počevši od nužnih promjena federalnog ustroja zemlje.

Na Kosovu bi u sljedeće dvije godine trebalo postići da sadašnji protektorat postane nezavisna, ali ne još i suverena država. Time Komisija podupire mogućnost ostvarenja nezavisnosti Kosova. Nadalje, sve funkcije vlasti koje trenutačno obnašaju UNMIK i KFOR trebalo bi prenijeti na vladu Kosova. Izvješće također sugerira da bi pod svaku cijenu trebalo izbjeći podjelu teritorija Kosova.
(autor: Antonija Petričušić)

Više o tome:

  • International Commission on the Balkans
    • Izvješće „Balkan u budućnosti Europe“