naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Prva konferencija studenata programa Tempus ovoga tjedna u Bruxellesu

Oko 150 studenata sudjelovat će ovoga tjedna na konferenciji u okviru Tempus programa, prvoj studentskoj konferenciji takve vrste, čiji je cilj razmjena mišljenja o uspješnim iskustvima, uključivanje studenata u reforme visokog obrazovanja i razmjena mišljenja studenata o novom, Tempus IV programu. 


Tempus (Trans-europska shema mobilnosti za studente sveučilišta) financira projekte koji se odvijaju između sektora visokog školstva u EU i njezinih 26 partnerskih zemalja a cilj mu je olakšati modernizaciju sveučilišta, te potaknuti suradnju među regijama i narodima i razumijevanje među kulturama.  


Partnerske regije Tempusa su zapadni Balkan, istočna Europa, središnja Azija i Mediteran.


Tempus program financira suradnju na projektima kao što su razvoj nastavnog programa i inovacije, obučavanje nastavnika, te strukturne reforme u visokom obrazovanju. Stavlja poseban naglasak na mobilnost akademskog i administrativnog osoblja s visoko obrazovnih institucija iz EU i iz partnerskih zemalja. 


Treća faza Tempusa istekla je 31. prosinca  2006. Posljednji rok za predaju projekata u okviru Tempusa III bio je 15. prosinca 2006, a rezultati će biti dostupni u lipnju 2007. Trenutno se razvija Tempus IV, a novi projekti počet će u rujnu 2007.


Tempus je utemeljen 1990. nakon pada Berlinskog zida,  najprije samo za središnju i istočnu Europu, a kasnije je proširen.


 Hina