naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri pravosuđa EU-a o borbi protiv dikriminacije i terorizma

Europska unija je nakon šest godina pregovora odlučila kazneno progoniti poticanje na rasizam i ksenofobiju, za što je predviđena kazna zatvora od jedne do tri godine. Prema odluci europskih ministara pravosuđa i unutarnjih poslova koji su se sastali u četvrtak 19. travnja u Luxembourgu, kažnjivo će bit poticanje nasilja ili mržnje prema pojedincima ili grupama zbog njihove etničke, vjerske ili rasne pripadnosti. 


Ista pravila primijanjivat će se i na pojedince koji javno negiraju ili trivijaliziraju genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Međutim u ministarskim zaključcima nisu spomenuti holokaust i zločina počinjenih pod staljinističkim režimima. Litva, Estonija i Latvija koje smatraju da bi staljinizam i nacizam trebali bi biti tretirani na jednaki način, pozvale su na uključivanje staljinističkih zločina u nacrt zakona o tom pitanju. 


Ministri su na sastanku dogovorili osnivanje sustava međusobnog informiranja o građanima trećih zemalja koji su protjerani iz određene zemlje članice zbog terorističkih aktivnosti, poticanja na diskriminaciju, mržnju ili nasilje. Njemačko predsjedništvo EU smatra uspostavu sustava upozoravanja važnim doprinosom prema jačanju europske suradnje u borbi protiv međunarodnog terorizma. 


Ministri su se također dogovorili o principima koji će činiti temelj budućih pravila o pravnoj nadležnosti i zakonima koji će se primjenjivati u slučaju prekograničnih brakorazvodnih parnica. Europska unija želi postići da se, neovisno o zemlji članici gdje se vodi brakorazvodni postupak supružnika iz različitih zemalja, primjenjuju ista pravila.  Velika većina ministara dala je potporu dogovorenim principima iz predložene regulative, ali detalji se još moraju razraditi.


Dogovor EU-a i Rusije o olakšavanju viznog režima za Ruse koji putuju u EU također je dobio odobrenje ministara. Po novim pravilima, procedura za dobivanje turističkih viza bit će olakšana, a viza će koštati 35 eura. Odluka o odobravanju vize morat će se donijeti u roku od 10 dana. Istim dogovorom traži se od Rusije da primi natrag svakog ilegalnog imigranta koji uđe u Uniju preko njezinih granica.


 

Više o tome:

  • Njemačko EU predsjedništvo: Justice and Home Affairs Council
  • EUobserver: EU agrees breakthrough hate-crime law