naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i Rusija ponovno bez dogovora o poljskom mesu

Europska unija i Rusija nisu u nedjelju 22. travnja, nakon dvodnevnih razgovora, uspjele pronaći rješenje spora oko uvoza poljskog mesa zbog kojeg Poljska blokira početak pregovora o novom strateškom partnerstvu EU-a i Rusije. Pregovore u Limassolu na Cipru vodili su europski povjerenik za zdravlje Markos Kyprianou i ruski ministar poljoprivrede Aleksej Gordejev. 


Nakon 90-minutnog sastanka s ruskim izaslanstvom u luksuznom ciparskom hotelu u nedjelju, Kyprianou je rekao da dogovor nije postignut, ali da će se pregovori nastaviti. Datum novog sastanka nije međutim poznat.  


Ruski ministar poljoprivrede dao je do znanja da bi EU trebala učiniti više prije nego Rusija ukine embargo na uvoz poljskog mesa i poljoprivrednih proizvoda. 


"Naše kolege iz EU-a očekivali su više od ovih pregovora, no naš glavni interes je uvođenje reda na tržištu mesa, posebice kada je riječ o poljskim proizvodima", rekao je, kako prenosi France presse. Gordejev je rekao da je Rusija iznijela nacrt zajedničkog akcijskog plana za "neriješena pitanja". 


"Naš prvi zadatak, kako mi to vidimo, jest osigurati da tržište mesa bude slobodno od prevara", rekao je, izrazivši nadu da će se pregovori nastaviti u "skoroj budućnosti". 

Na negativan ishod pregovora odmah je reagirala Poljska poručivši da ne namjerava povući veto na pregovore EU-a i Rusije o novom strateškom partnerstvu sve dok se to pitanje ne riješi. 


"Sve ostaje kao i prije", rekao je poljski premijer Jaroslaw Kaczynski za poljsku agenciju PAP. "Ne slažemo se s otvaranjem pregovora s Rusijom o novom sporazumu sve dok se ovo pitanje ne riješi", rekao je.


Novi sporazum o suradnji s Rusijom trebao bi, među ostalim, Europi osigurati stabilnu opskrbu naftom i plinom. Rusija je uvela embargo na uvoz poljskog mesa u studenome 2005. optužujući poljske vlasti da ne poštuju sigurnosne standarde. Varšava tvrdi da je embargo politički motiviran. Europski dužnosnici nadaju se da će rješenje biti postignuto prije summita EU-a i Rusije 18. svibnja.  


Hina


Više o tome:

EUobserver: Polish meat row part of wider EU-Russia divide