naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačko predsjedništvo traži od SAD-a ukidanje viza

Njemačko predsjedništvo EU-a zauzet će se da Sjedinjene Države ukinu vize za sve zemlje članice EU-a, uključujući Mađarsku, rekla je u ponedjeljak 23. travnja u Luxembourgu mađarska ministrica vanjskih poslova Kinga Goncz. 


Europski ministri vanjskih poslova u Luxembourgu su, među ostalim, razgovarali i o pripremama za summit EU-a i SAD-a predviđen potkraj travnja, uključujući nacrt zajedničke izjave. 


U tom će se tekstu naći zahtjev EU-a da Washington odobri bezvizni režim svim zemljama članicama EU-a, što za sada nije slučaj. Prijedlog mađarske ministrice da se taj zahtjev uključi u preambulu podržalo je nekoliko ministara. 


Goncz je za mađarsku agenciju MTI kazala da rješenje tog pitanja očekuje za najviše godinu dana, dodajući da će američki Kongres imati konačnu riječ. 


Građani deset zemalja EU-a (deset novih zemalja članica koje su u EU ušle 2004. osim Slovenije, plus Grčka) trebaju vize za ulazak u SAD, dok američkim građanima ne trebaju vize ni za jednu zemlju članicu EU-a. 


Europska komisija zaprijetila je u rujnu prošle godine Washingtonu da bi EU mogla uvesti vize za američke diplomate ako ne uvede bezvizni režim za sve zemlje članice.


Američki predsjednik George W. Bush obećao je tijekom posjeta Estoniji u studenome prošle godine da će bezvizni režim biti proširen na sve zemlje članice EU-a. 


Američko ministarstvo domovinske sigurnosti uvjetuje, međutim, proširenje tog programa uvođenjem dodatnih sigurnosnih mjera, primjerice obveze ustupanja podataka o putnicima koji u SAD namjeravaju otputovati zrakoplovima.


 Hina